назад
19.04.18

Клієнт системи БПД захистив свої права перед поліцією

hronikkАдвокат Геннадій Суботін зміг у суді довести правомірність позиції клієнта системи БПД, який нещодавно вступив до лав одного з вищих навчальних закладів освіти МВС та не допустив порушення своїх прав під час обшуку у магазині.

Багатьом із нас хоч раз у житті випадало ставати свідком обшуків покупців охоронцями магазину. Здебільшого просять показати вміст сумки, кишень, а інколи навіть і вимагають зняти верхній одяг. Саме такий випадок трапився і з одним із мешканців міста Кривий Ріг, Олександром В*. Та молодий чоловік, який нещодавно вступив до лав одного з вищих навчальних закладів освіти МВС, добре знав свої права та не збирався допускати їх порушення.

Отже, коли охоронці магазину попросили Олександра показати особисті речі, юнак відмовився, і працівники закладу викликали поліцію. Поліцейські, своєю чергою, теж почали вимагати у хлопця роздягнутись, хоча і не могли пояснити, на якій підставі він має це зробити. Тоді Олександр запропонував поліції скласти адмінпротокол на місці. У відповідь, не пояснюючи причини неможливості складення адмінпротоколу, поліцейські затримали юнака, застосовуючи фізичну силу. Під час такого затримання Олександр отримав тілесні ушкодження – розтягнення зв’язок плечового суглобу.

Знаючи про своє право, як громадянина, на безоплатну вторинну правову допомогу, Олександр звернувся до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Де йому було призначено адвоката за рахунок держави – Геннадія Суботіна. Правник, вивчивши нормативну базу та судову практику, зміг у суді довести неправомірність дій поліції та визнання затримання незаконним.

Які ж порушення прав відбулись під час цього інциденту?

Перед застосуванням превентивного заходу «поліція зобов’язана повідомити особі про причини застосування до неї превентивних заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи» (ч. 3 ст. 31 Закону України «Про Національну поліцію»). Тобто, роз’яснити порядок проведення огляду/поверхневої перевірки, а також права особи при його здійсненні. Вичерпний перелік законодавчих підстав для проведення поверхневої перевірки передбачений у ст. 34 Закону України «Про Національну поліцію». Отже, підстав здійснювати огляд та затримання без обґрунтування причин та кваліфікувати це як «злісна непокора працівникові поліції» у поліції не було.

До того ж, Конституція України гарантує: кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника (ч. 4 ст. 29).

За ч. 3 ст. 261 КУпАП співробітники поліції про кожний випадок адміністративного затримання осіб мають інформувати відповідний Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, про що в протоколі затримання робляться відмітки щодо часу та службової особи, яку повідомлено. Особи, до яких застосовано адміністративне затримання, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (ч. 3 п. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»). Ці норми Конституції та законодавства України також не були дотримані при затриманні юнака. Адвоката затриманому не викликали.

З’ясувавши всі обставини справи, адвокат Геннадій Суботін зміг у суді довести правомірність позиції свого підзахисного. Він не тільки оскаржив дії поліції, а й захистив такі права людини, як недоторканність та право на правову допомогу.

Що ж робити у разі, якщо працівники поліції порушили ваші права?

Алгоритм дій має бути такий:

  • Скарга до колл-центру 0-800-50-02-02.
  • Письмова скарга на ім’я керівника міського або Головного управління поліції в області (потурбуйтесь направити скаргу листом із повідомленням про вручення).
  • Позов до суду.

Також пам’ятайте, що проконсультуватись з цього чи будь-якого іншого питання ви завжди можете за телефоном гарячої лінії 0-800-213-103 або звернувшись на прийом до одного з центрів з надання безоплатної правової допомоги. Вразливим категоріям громадян, визначеним у статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», може бути призначено адвоката, гарантованого державою.

Довідково.
Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, Дніпропетровська область, тел. (0564) 05-54-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.