назад

Клієнтам пробації Чигиринського району роз’яснено питання «Відповідального батьківства»

Питання відповідального батьківства залишається актуальним для осіб, які перебувають на обліку в установах пробації та потребують додаткового роз’яснення з боку фахівців.
Тому, 27 серпня відбулось чергове консультування осіб, які перебувають на обліку у Чигиринському районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» та проведено правопросвітницькі бесіди.
“Права дітей на належне утримання з боку батьків захищені Конституцією України та Сімейним кодексом України,  але часто батько чи матір забувають про обов’язок утримувати своїх дітей не залежно від того, проживають вони з ними чи ні. Таким чином права дитини порушені, а батьки несуть за це адміністративну або кримінальну відповідальність”— зазначила Оксана Кривошея, головний спеціаліст Чигиринського бюро  правової допомоги.
Якщо у платника аліментів виникла заборгованість понад шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, буде накладено адміністративне стягнення у виді виконання суспільно корисних робіт. Термін їх виконання – від 120 до 240 годин (ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).
За ухилення виконання суспільно-корисних робіт порушника чекає адміністративний арешт. Одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт. Арешт не може перевищувати 15 діб.
Згідно ст. 164 Кримінального кодексу України, за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей, настає кримінальна відповідальність. Згідно зазначеної статті передбачено громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 221; тел.: (0472) 333-228.