назад
14.05.19

Клієнтові допомогли скасувати постанову про визнання його винним у вчиненні адмінправопорушення

tsvigun     До Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік, який не погоджувався з постановою Кам’янець-Подільського міськрайонного суду, відповідно до якої його визнали винним у порушенні порядку провадження господарської діяльності та наклали штраф. Адвокатка Таїсія Цвігун, призначена в центрі, домоглася в апеляційній інстанції скасування постанови та закриття провадження.

     Клієнт розповів, що відповідно до постанови Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області його визнали винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 164 КУпАП – порушення порядку провадження господарської діяльності, відтак наклали штраф у розмірі 34000 грн із конфіскацією транспортного засобу. Чоловік категорично не погоджувався з таким рішенням суду.

     З’ясувавши всі обставини справи, у центрі прийняли рішення про надання клієнту безоплатної вторинної правової допомоги. Представляти інтереси клієнта в суді наказом місцевого центру призначили адвокатку Таїсію Цвігун (доручення №6 від 28.01.2019 року).

     Захисниця ознайомилася з документами справи та склала апеляційну скаргу на постанову Кам’янець-Подільського міськрайонного суду, в якій просила скасувати зазначену постанову та закрити провадження у справі в зв’язку з відсутністю в діях її клієнта складу адміністративного правопорушення. Адвокатка посилалась на те, що розгляд справи судом першої інстанції був проведений однобічно та неповно, не було досліджено всіх доказів.

     Таїсія Цвігун також зазначила, що призначений розмір стягнення є суворим і не відповідає загальним вимогам щодо накладення адміністративного стягнення. Крім того, суд не встановив жодних доказів здійснення чоловіком господарської діяльності й опирався лише на пояснення старшого державного інспектора відділу державного контролю та нагляду за безпекою на транспорті Управління Укртрансбезпеки у Хмельницькій області, який є заінтересованою особою. В суді не допитали жодного свідка, в тому числі вказаного у протоколі нібито пасажира, а наведені фотознімки, що невідомо коли та за яких обставин були зроблені, не доводять факту правопорушення.

     Як резюмувала захисниця, в матеріалах справи не надано достатньо доказів, які б підтверджували вину чоловіка, в протоколі не викладено в повному обсязі фактичних обставин правопорушення, не вказано осіб, яким її клієнт надавав послуги таксі, не зазначено, чи надавались такі послуги за гроші. 

     Заслухавши пояснення сторін, суд дійшов висновку, що в діях чоловіка відсутній склад адміністративного правопорушення, та постановив задовольнити апеляційну скаргу – скасувати постанову Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області й закрити провадження.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.