назад

Клієнтові допомогли вирішити питання щодо сплати заборгованості за кредитним договором

викон напис     Адвокат довів у суді, що виконавчий напис, відповідно до якого з його клієнта мали стягнути понад 112 тис. грн заборгованості перед банком, вчинено з порушеннями законодавства, тож суд визнав його таким, що не підлягає виконанню.

     До Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік з інвалідністю, який потребував правової допомоги у питанні щодо сплати заборгованості за кредитним договором.

     Під час консультування клієнта юристи з’ясували, що у 2012 році він отримав у банку картку з кредитним лімітом 6300 гривень, термін дії якої минув у квітні 2015 року. Чоловік пояснив, що кредитного договору з банком не укладав, а гроші з картки витратив на лікування. Для погашення заборгованості сплатив майже 11000 гривень, після чого припинив виплату, оскільки працівники банку не повідомили остаточної суми для погашення боргу. У січні 2018 року чоловік дізнався про вчинення нотаріусом виконавчого напису про стягнення з нього заборгованості в розмірі 112782,37 гривень.

     Вислухавши клієнта, працівники центру рекомендували йому звернутисядо суду для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. 

     Представляти інтереси клієнта в суді призначили адвоката Олександра Люблінського, який підготував позов та звернувся до суду. У позовній заяві адвокат вказав, що виконавчий напис вчинений з порушенням вимог закону, оскільки заборгованість не була безспірною, а нотаріус цього не перевірив. Банк не надав нотаріусу належних доказів, а саме первинних документів, оформлених відповідно до вимог ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність».

     Адвокат також наголосив, що заборгованість виникла з травня 2012 року, тобто з дня виникнення права вимоги минуло більше трьох років, а тому виконавчий напис не підлягав видачі. Крім того, як зазначив Олександр Люблінський, банк направив нотаріусу копію анкети-заяви про приєднання до Умов і Правил надання банківських послуг, вважаючи це кредитним договором, хоча законодавець вимагає надавати оригінал кредитного договору.

     Вивчивши матеріали справи та надані суду докази, суд дійшов висновку, що порушення, допущені під час процедури видачі виконавчого напису, свідчать про недотримання вимог законодавства, що є підставою для визнання його таким, що не підлягає виконанню.

     Таким чином, 12 червня 2018 року Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області задовольнив позов.

 *   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.