назад
23.02.18

Клієнтці бюро допомогли реалізувати своє право на отримання земельної ділянки у порядку спадкування

2302

У серпні 2017 року до відділу «Шишацьке бюро правової допомоги» Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Т., яка повідомила, що її померлий чоловік за час свого життя не встиг здійснити державної реєстрації права власності на земельну ділянку. В зв’язку з цим вона звернулася до П’ятнадцятої київської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 1,66 га, наданої для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташовану за адресою: с. Михайлики, Шишацького району Полтавської області, що належала спадкодавцю Т., на підставі договору дарування земельної ділянки, посвідченого Шишацькою державною нотаріальною конторою за реєстром №388.

Проте, нотаріус своєю постановою № 2757/02-31 від 25 липня 2017 року їй в цьому відмовила у зв’язку з тим, що для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом необхідно точно визначити склад спадкового майна на підставі правовстановлюючого документа, однак зробити це неможливо, так як правовстановлюючий документ, а саме Державний акт на землю у спадкоємця відсутній так як не було проведено Державної реєстрації.

У зв’язку з тим, що видача свідоцтва про право на спадщину на майно, що підлягає реєстрації, провадиться нотаріусом після представлення правовстановлюючих документів про приналежність цього майна спадкодавцю, громадянка Т. змушена звернутися до суду за захистом своїх майнових прав, адже за час свого життя її померлий чоловік не встиг здійснити державної реєстрації права власності на зазначену земельну ділянку.

Враховуючи те, що право на земельну ділянку не було зареєстровано за померлим, вона не має можливості зареєструвати дану земельну ділянку на своє ім’я.

Працівник Шишацького бюро правової допомоги розповіла клієнтці, що у таких випадках слід звертатися до суду та захищати свої цивільні права та інтереси, відповідно до статті 1216 ЦКУ, спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до ч.1 ст. 1225 ЦКУ право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Після надання громадянкою Т. всіх необхідних документів, за її письмовим зверненням, їй було надано безоплатну вторинну правову допомогу, відповідно до наказу Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, як інваліду, який отримує пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Для надання безоплатної вторинної правової допомоги було уповноважено начальника відділу Легейду Вікторію Григорівну. Представник склала позовну заяву до Територіальної громади міста Києва, в особі Київської міської ради про визнання права власності на спадкове майно, яка була подана до Шишацького районного суду Полтавської області 27 листопада 2017 року.

Під час розгляду справи з’ясувалося, що померлий Т. мав у власності земельну ділянку площею 1,6га, розташовану на території Михайликівської сільської ради Шишацького району Полтавської області, яка належала спадкодавцю на підставі договору дарування земельної ділянки укладеного між М., яка діяла по довіреності від імені М.(дарувальника) та А., який діяв по довіреності від імені Т. (обдаровуваного), посвідченого державним нотаріусом Шишацької державної нотаріальної контори. Позивачка прийняла спадщину у встановленому законом порядку після померлого Т., який за життя не зареєстрував своє право на отримане в дарунок майно. Відсутність державної реєстрації права власності спадкодавця на вищевказану земельну ділянку створює перешкоди в оформленні позивачкою права власності на спадкове майно. За таких обставин позовні вимоги підлягали задоволенню.

19 грудня 2017 року на користь громадянки Т. було прийнято рішення, яким за нею визнано право власності на земельну ділянку площею 1,66 га, як за спадкоємцем першої черги за законом. 10 лютого 2018 року рішення набрало законної сили.

Нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну допомогу громадяни можуть звернувшись до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22.

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська, 2, тел. (05352) 9-24-13.