назад
08.08.18

Клієнтці місцевого центру допомогли зняти арешт з успадкованого майна

spadok     Адвокатка Зінаїда Ніколайчук, яка співпрацює з Шепетівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, допомогла клієнтці зняти арешт на відчуження з успадкованого від батька майна.

     До Білогірського бюро правової допомоги звернулась жінка, яка потребувала фахової консультації щодо оформлення спадщини після смерті батька. Як розповіла клієнтка, у встановлений законом строк вона звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини. Проте нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину, позаяк все майно спадкодавця перебувало під арештом.

     Щоб звільнити майно з-під арешту, юристи бюро рекомендували клієнтці звернутися до суду. Оскільки жінка належала до категорій осіб, яким держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу, представляти її інтереси в суді фахівці місцевого центру доручили адвокатці Зінаїді Ніколайчук (доручення № 2204-0000018 від 01.02.2018 року), яка, ознайомившись з матеріалами справи та зібравши необхідні докази, звернулася до суду із позовом про зняття арешту та заборони на відчуження з рухомого та нерухомого майна померлого батька позивачки до районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

     Під час розгляду справи суд встановив, що у 2012 році Білогірський районний суд Хмельницької області задовольнив позов прокурора Білогірського району в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області до нині померлого спадкодавця про відшкодування шкоди, заподіяної незаконним виловом риби. Згідно з рішенням суду з чоловіка мали стягнути на користь держави в особі Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області понад 10 тис. грн заподіяної шкоди навколишньому природному середовищу та судові витрати. Постановами державного виконавця у виконавчому провадженні, відкритому на примусове виконання зазначеного рішення районного суду, накладено арешт на рухоме та нерухоме майно боржника та оголошено заборону на його відчуження.

     Для обґрунтування вимог позовної заяви, Зінаїда Ніколайчук вказала, що спадкодавець за життя на випадок своєї смерті склав заповіт, відповідно до якого все своє майно заповів дочці, яка у встановлений законом строк звернулася до нотаріальної контори, щоб оформити спадщину.

     Адвокатка зазначила, що відповідно до статті 608 Цивільного кодексу України зобов’язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов’язаним з його особою і у зв’язку з цим не може бути виконане іншою особою. Стаття 1219 цього ж Кодексу встановлює, що не входять до складу спадщини права та обов’язки, що нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, зокрема права та обов’язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 Кодексу. Таким чином, зобов’язання спадкодавця щодо відшкодування шкоди, заподіяної незаконним виловом риби, нерозривно пов’язане з його особою, тож не може бути виконане іншою особою та не входять до складу спадщини.

     Взявши до уваги наведені аргументи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову та 22 травня 2018 року ухвалив рішення зняти арешт на відчуження з рухомого та нерухомого майна.

 *   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.