назад

Клієнту бюро правової допомоги допомогли відшкодувати шкоду внаслідок ДТП

1486734901 1 870x445

До Карлівського бюро правової допомоги звернулася громадянка А. з питанням порядку відшкодування шкоди внаслідок ДТП. Фахівцями бюро була надана наступна консультація, яка повністю задовольнила і заспокоїла клієнта.  

 Обов´язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів передбачає відшкодування шкоди завданої внаслідок ДТП. Однак бувають випадки, коли страхові суми недостатні для відновлення транспортного засобу.

Це пов’язано з тим, що  страхове відшкодування на проведення відновлювального ремонту проводиться з урахуванням коефіцієнту фізичного зносу транспортного засобу або ж коли розмір завданої шкоди перевищує встановлений ліміт відповідальності або розмір страхового відшкодування.

Так, відповідно до ст. 1194 ЦК України потерпіла особа, у разі недостатності страхової виплати для повного відшкодування завданої їй шкоди, має право вимагати від заподіювача шкоди сплатити різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою.

Таким чином потерпілий має право обрати спосіб здійснення свого права на відшкодування наступним чином:

  • звернутись з вимогами виключно до особи, яка завдала шкоду;
  • звернутись до страхової компанії, у якої особа, яка завдала шкоди, застрахувала свою цивільну відповідальність;
  • зверненутись до страхової компанії та в подальшому до особи, яка завдала шкоди, за наявності обставин коли грошових коштів недостатньо для відшкодування шкоди в повному обсязі.

У разі, коли за результатом проведеного ремонту встановлено, що страхової виплати недостатньо, необхідно провести ряд таких дій:

  • необхідно отримати від страхової компанії висновок експерта. Даний висновок необхідний для того, щоб суд міг належним чином встановити, які саме пошкодження завдано транспортному засобу та те, що витрати, які понесла потерпіла особа дійсно стосуються завданої шкоди під час ДТП.
  • у разі проведення ремонтних робіт в обов’язковому порядку потрібно зберігати всі чеки та акти виконаних робіт, які підтверджують фактично понесені витрати на проведення відновлювального ремонту транспортного засобу.

Відповідно до вимог статтей 22 та 1194 Цивільного кодексу України, зазначені докази  повною мірою підтверджують розмір витрат, які зазнала  потерпіла особа для відновлення свого порушенного права та підтверджує факт того, що страхового відшкодування не достатньо.

  У разі, якщо цивільно-правова відповідальність особи, яка заподіяла майнову шкоду в наслідок ДТП не застрахована, необхідно звернутись для отримання грошових коштів до «Моторного (транспортного) страхового бюро України».

Відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» дана організація, відшкодовує шкоду потерпілому, у разі заподіяння шкоди особою, яка не застрахувала свою цивільно-правову відповідальність.

Процедура відшкодування шкоди Моторним (транспортним) страховим бюро України зазначена у Законі України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» та не відрізняється від відшкодування шкоди звичайною страховою компанією.

 Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Карлівському бюро правової допомоги за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54а з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (05346)26 3 10.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).