назад

«Коли приходять чужинці, вони йдуть до твого дому, убивають усіх і кажуть: ми не винні» – у Другому львівському місцевому центрі відкрили Кіноклуб медіапросвіти з прав людини

2 Centr klub1«Коли приходять чужинці, вони йдуть до твого дому, убивають усіх і кажуть: ми не винні» – такими словами розпочинається пісня «1944», що стала лейтмотивом документального фільму «Боротьба Джамали», який презентували 23 жовтня під час відкриття Кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA при Другому львівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відкриття візуального формату правопросвітництва стало можливим завдяки отримання Центром ліцензії на прокат фільмів в рамках міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA.

Заступниця директора Другого львівського місцевого центру з надання БВПД Христя Гаталяк вперше презентувала фільм для фахівців системи БПД Львівщини і для гостей.

Ініціативу Другого львівського місцевого центру привітав директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин. Він відзначив роль правопросвітництва як для сучасної молоді, так і для громад загалом.

«Боротьба Джамали» шведської режисерки Елін Йонссон розповідає про те, як після перемоги української співачки кримськотатарського походження на “Євробаченні-2016”, через трагічну родинну історію Джамали, світ більше дізнався про події у Криму в 2014 році.

Коли у 44-му Сталін наказав депортувати кримських татар до Центральної Азії. Тоді у потягах від хвороб та голоду померли тисячі людей. Бабуся Джамали вижила і розповіла онуці цю історію, що стала основою для пісні «1944».

2 Centr klub2

Співачка народилася в Киргизії, але згодом її родина переїхала в Крим. Тому Джамала з дитинства вважає півострів своєю Батьківщиною. Також у стрічку ввійшли архівні кадри.

У фільмі йдеться і про сучасні події у Криму, де відбувається тотальне порушення прав людини, корінних жителів та національних меншин.

«Ми відкриті до співпраці, тож запрошуємо на майбутні перегляди фільмів Кіноклубу Docudays UA всіх бажаючих, а також правозахисників та експертів», – зазначила Христя Гаталяк. Вона також продемонструвала присутнім методичні рекомендації, призначенні для обговорення фільмів, що транслюватимуться у рамках фестивалю Docudays UA.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Другому львівському місцевому центрі з надання БВПД за адресою:

м. Львів, вул. Винниченка, 30; тел.(032) 255-65-71.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел./факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)