назад
04.04.16

Коментар щодо неправдивої інформації, поширеної членом Ради адвокатів України Сергієм Осикою на Громадському телебаченні

voskl znak

2 квітня 2016 року на веб-сайті Громадcького телебачення (hromadske.tv) з’явилася публікація під назвою «Ймовірні вбивці Грабовського скоїли ще сім убивств – адвокат», у якій членом Ради адвокатів України Сергієм Осикою поширено неправдиву інформацію стосовно того, що трагічно загиблий адвокат Юрій Грабовський здійснював захист затриманого військовослужбовця однієї зі спеціальних бригад особливого призначення ГРУ Генштабу Російської Федерації Олександра Александрова нібито на підставі доручення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві.

Так, у згаданій публікації, яка супроводжується відповідним відео за участі члена Ради адвокатів України Сергія Осики, зазначено: «Він також розповів про те, як Грабовський отримав справу російських ГРУшників», та приведено пряму цитату останнього: «Він потрапив в цю справу через систему безкоштовної правової допомоги, яка видала йому доручення на участь у цій справі». У згаданому відео, поширеному на офіційному YouTube каналі Громадського телебачення Сергій Осика говорить дослівно: «Поэтому нельзя говорить о том, что это вот просто может Юра оказался не в том месте и не в нужное время. И опять же, я ставил как бы вопрос, как это связано непосредственно….как непосредственно Грабовский попал в это дело. Он попал в это дело через систему бесплатной правовой помощи, которая, опять же, выдала ему определенное поручение на участие в этом деле….ну…я так называю «с колес».

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві (далі – Регіональний центр) спростовує таке твердження члена Ради адвокатів України Сергія Осики як таке, що не відповідає дійсності. Регіональний центр у зв’язку із цим надає наступне роз’яснення.

 

Регіональний центр дійсно співпрацював з адвокатом Грабовським Юрієм Леонідовичем із 2013 року. Останній надавав безоплатну вторинну правову допомогу на підставі укладених між адвокатом та центром контрактів від 2013 року – № 27, від 2014 року – № 19, від 2015 року – № 12, від 2016 року – № 69.

19 травня 2015 року на підставі постанови старшого слідчого Головного слідчого управління СБУ від 19.05.2015 Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві було видано доручення адвокату Кравчуку Костянтину Павловичу для здійснення захисту за призначенням Александрова Олександра Анатолійовича. Наказом центру від 17 вересня 2015 № 388 дію цього доручення було припинено на підставі пункту 3 частини першої статті 23 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, у зв’язку з наявністю у Олександра Александрова захисника за договором, відповідні документи про підтвердження чого були надані до Регіонального центру.

Доручення Регіональним центром для здійснення захисту за призначенням Александрова Олександра Анатолійовича адвокату Грабовському Юрію Леонідовичу не видавалось. Участь у справі обвинуваченого військовослужбовця Олександра Александрова він брав як приватний захисник.