назад
16.08.18

Комплексна правова допомога особам, що постраждали внаслідок торгівлі людьми

2018 08 16 vizut zastypnuka ministra socpolituku 6816 серпня заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко взяли участь у робочій нараді за участі заступника Міністра соціальної політики України Наталії Федорович.

У нараді також взяли участь заступник голови ОДА Наталія Романова, представники профільних установ та організацій, в онлайн-режимі доєдналися й РДА та ОТГ області.
Заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович: «На національному рівні питання стоїть дуже гостро. Проблеми є в кожному регіоні. Наша мета — визначити їх та напрацювати відповідний механізм, що дозволить реагувати на випадки торгівлі оперативно та якісно.

Нормативне регулювання — це добре, але небайдужа позиція кожного з нас є ключовим елементом, щоб усі законодавчі нормативи працювали. Маємо так організувати роботу на місцях, щоб люди знали, куди звертатися, і в них не виникало сумнівів щодо компетенції фахівців.2018 08 16 vizut zastypnuka ministra socpolituku 87

Один з ключових напрямів — потужна інформаційна кампанія. Варто детально продумати, як донести інформацію до громадян.

Особлива увага трудовій зайнятості. Адже попередженню торгівлі людьми сприяє відповідне реагування на такі проблеми як легалізація доходів, підвищення рівня заробітної плати і ефективні умови праці», – зазначила урядовець.39249650 2010290088991562 582699136466288640 n

Її виступ доповнила директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко.

«Проблема торгівлі людьми на сьогодні є у кожному куточку України і Чернігівщина не є винятком. Так згідно інформації, що надає Головне управління Національної поліції у Чернігівській області, з початку 2018 року поліцією виявлено та задокументовано сім фактів торгівлі людьми. У всіх випадках особам оголошена підозра у вчиненні кримінального правопорушення. Чотири кримінальні провадження з обвинувальним актом направлені до суду», – зазначила директор Регіонального центру з надання БВПД У Чернігівській області.

Вона підкреслила, що прагнучі достойно заробляти, українці часто потрапляють у трудове рабство. Усі вищезгадані кримінальні порушення стосуються торгівлі людьми з метою подальшої сексуальної експлуатації в Об’єднаних Арабських Еміратах та Туреччині.

Однак, до Центрів безоплатної вторинної правової допомоги такі особи не зверталися. Потерпілі від торгівлі людьми можуть отримати безоплатну правову допомогу в цивільних та кримінальних справах у разі надання необхідних документів.

Вже декілька років з метою запобігання торгівлі людьми центри плідно співпрацюють з громадськими організаціями. Серед яких є Чернігівський громадський комітет захисту прав людини. В межах співпраці працівники системи безоплатної правової допомоги брали участь в проекті «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в тому числі дітьми в Чернігівській області».39253386 252495165392170 2320798927151955968 n

В межах проекту передбачалася адвокаційна діяльність з метою донесення інформації до ОМС про проблему торгівлі людьми, сприяння виконанню законодавства, виявлення та надання допомоги таким особам, виділення фінансування на цю діяльність та створення інфраструктури для забезпечення доступу до допомоги ПТЛ в громадах. Окрім того, діяльність була направлена і на об’єднання зусиль та потенціалу державних, місцевих (ОМС) та неурядових установ й організацій регіону в сфері протидії торгівлі людьми та налагодження співпраці між ними.

Працівники центрів сприяли в реалізації проекту, брали участь в засіданнях робочих груп, тренінгах, круглих столах, співпрацювали під час надання послуг потерпілим від торгівлі людьми, сприяли у розповсюдженні друкованих матеріалів та інформуванні про проект.
Свої слова вона звершила тим, що тільки спільними зусиллями урядових і неурядових організацій можна зменшити рівень торгівлі людьми.