назад
20.06.17

Комунікативні заходи з представниками поліції

P6201224

Із метою забезпечення належного надання правової допомоги затриманим особам, постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363 затверджено Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відповідно до вимог вказаного Порядку, негайно після фактичного затримання особи, суб’єкт подання інформації повідомляє про це відповідному Регіональному центру. Задля удосконалення даної роботи у лютому минулого року між Регіональним центром та Головним управлінням національної поліції в Полтавській області було підписано Меморандуму про співпрацю.

20 червня поточного року начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва відвідала слідче управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області, де провела зустріч з його представниками –  слідчими організаційно-методичного відділу Олександром Жолонкою та Наталією Дорош.

 Сторони обговорили хід виконання задекларованих у Меморандумі домовленостей, у тому числі шляхи вирішення проблемних питань щодо оперативності повідомлень Регіональному центру про факти затримання осіб, координації зусиль, спрямованих на забезпечення реалізації права громадян на захист.

 «Регіональним центром постійно проводиться моніторинг своєчасності повідомлень правоохоронцями про факти затримання осіб. При виявленні порушень права таких осіб на захист, відповідна інформація направляється керівникам правоохоронних органів та Уповноваженому Голови Національної поліції України з прав людини, а також щоквартально інформується прокуратура Полтавської області. За результатами розгляду інформацій Регіонального центру керманичами правоохоронних органів та органами прокуратури вживаються заходи реагування. Дієвий механізм співпраці органів прокуратури, поліції та Регіонального центру щодо забезпечення прав затриманих осіб на захист поступово змінює ситуацію на краще» –  зазначила Людмила Армеєва під час робочої зустрічі.

Довідково. Регіональні центри з надання безоплатної правової допомоги, відповідно до покладених на них завдань, забезпечують участь захисника під час здійснення досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, у випадках затримання особи, застосування до неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, а також у випадках надання безоплатної вторинної правової допомоги особі за ухвалою суду у кримінальних провадженнях щодо продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру, у процедурах, пов’язаних з видачею особи (екстрадицією), або у разі вирішення судом питань під час виконання вироків відповідно до статті 537 Кримінального процесуального кодексу України.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.