назад

Консультація нотаріуса pro bono в рамках співпраці з Другим одеським місцевим центром

yankovska 1Клієнтка А. звернулась до нотаріуса з питанням, що стосується відновлення пропущеного строку прийняття спадщини. Заявниця розповіла, що після смерті чоловіка, отримала у спадок квартиру та стала її власницею.

Проте, як виявилось пізніше, у її померлого чоловіка від першого шлюбу був син, який повідомив про своє право на частку спадкового майна. На момент відкриття спадщини він знаходився в місцях позбавлення волі, що на його думку, унеможливлювало отримання ним спадщини. Тепер він має намір звернутись до суду з метою відновлення пропущеного строку прийняття спадщини.

Заявниця бажає дізнатися, на скільки обґрунтовані наміри сина чоловіка.

У разі знаходження особи в місцях позбавлення волі (слідчому ізоляторі), що позбавляє можливості з’явитися на прийом до нотаріуса, така особа може видати довіреність, якою уповноважити іншу особу здійснювати певні дії від імені довірителя, у тому числі оформити спадщину. Відповідно до положень статті 245 Цивільного кодексу України, довіреність особи, яка тримається в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі, може бути посвідчена начальником установи виконання покарань чи слідчого ізолятора.

При цьому особа, яка буде представляти інтереси засудженого, повинна надати нотаріусу для оформлення спадщини документи, які підтверджують факт смерті спадкодавця: свідоцтва про смерть та про родинний зв’язок, довідку з останнього місця проживання (реєстрації) померлої людини, або інший документ, який підтверджує реєстрацію померлої людини, документи на нерухоме та рухоме майно.

Тому цілком обґрунтованою буде відмова судом в задоволенні позову, що стосується питання поновлення строку прийняття спадщини, оскільки сином померлого чоловіка не було вчинено дій, спрямованих на отримання спадкового майна в установленому законом порядку.

 

Проте, відповідно до частини третьої статті 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Тобто, якщо син померлого чоловіка в судовому порядку доведе, що перебуваючи в місцях позбавлення волі він не був належним чином сповіщений про смерть батька-спадкодавця, то ймовірно, що суд надасть йому додатковий для прийняття спадщини.

 

Нагадуємо, що кожного першого та третього понеділка місяця приватний нотаріус Ольга Янковська здійснює безкоштовне консультування громадян на базі Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


yankovska 2




Попередній запис за телефоном: (048) 726-14-45.