назад
02.08.19

Консультація юриста: як захиститися від незаконних дій колекторів

Нав´язливі дзвінки, «листи щастя», погрози – так «професійні вибивачі боргів» тероризують українців і херсонців зокрема, які з різних причин не сплачують кредити, є поручителями або мають заборгованість за комунальні послуги. Але одна справа, коли позичальник навмисно не платить, накопичуючи борги, і зовсім інша – коли колектори вимагають гроші у людей, які до цього не мають жодного відношення. Хто такі колектори? Чи законна їх діяльність? Як захиститися від незаконних дій колекторів? – про це у прямому ефірі на Українському радіо.Херсон говорили ведуча програми Тетяна Герман і гостя студії, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Варто сказати, що колекторські фірми з´явились в Україні не так давно: після «банкопаду» 2013-2016 рр., коли з ринку пішли 96 банківських установ,  утворився цілий сегмент економіки так званого позасудового врегулювання безнадійної кредитної заборгованості. З 2017 року у колекторських фірм побільшало клієнтів, адже Фонд гарантування вкладів передав проблемні кредити збанкрутілих банків колекторам.
З огляду на це Олена Іпатенко пояснила, у якому випадку проблемна заборгованість може бути продана третім особам і які методи використовують колектори.
Не залишилося поза увагою юристки й питання щодо захисту особистих даних. До речі, одними із найбільш злісних порушників Закону «Про захист персональних даних», як вважають у держслужбі із захисту цих даних,  є колекторські контори. Скарги на колекторів становлять 70% загальної маси заяв українців, які оскаржують передачу своїх персональних даних.
Обговорюючи питання закриття кредитів, правозахисниця пояснила, на що треба звернути увагу, щоб потім – через рік або навіть два – не турбували  колектори. Також вона розглянула ситуацію з кредитними картками, коли людина погасила кредит, а картка не закрита, і банк бере відсотки за її обслуговування. Як бути тут? Які права має банк, а які – власник картки? У випадку, коли банк збанкрутів, а сума виплат ще не погашена, як діяти позичальнику?

«Дізнавайтеся про свої права, захищайте себе і свою родину!» – закликала наприкінці ефіру ведуча Тетяна Герман, а ми пропонуємо переглянути програму «Про це говорять», перейшовши  на сторінку Українського радіо. Херсон у ФБ за посиланням:  https://www.facebook.com/suspilne.tavriya.1/videos/338499793738574