назад
01.03.17

Консультації військовим від фахівців Лубенського центру надання БВПД

28.02.2017 horoldystanzijnyjpynkt

28 лютого 2017 року головний спеціаліст Хорольського бюро правової допомоги Наталія Тарасенко здійснила прийом громадян в Хорольському районному військовому комісаріаті з метою надання юридичних консультації з питань чинного законодавства. Під час зустрічі найбільше присутніх цікавили питання стосовно порядку заповнення та подання електронних декларацій.

 

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс) громадян, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) розподіляються на дві категорії: осіб, які зобов’язані подавати річну декларацію, та осіб, які мають право подати декларацію добровільно. Форма декларації, яка запроваджується з 01 січня 2017 року затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року № 821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» (далі – наказ № 821), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2016 року за № 1349/29479, який набрав чинності  31 грудня 2016 року – пояснила Наталія Тарасенко. Також наголосила, що для подання податкових декларацій в електронній формі платнику податків потрібно:

– отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Державної фіскальної служби України;

–  авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та розпочати роботу.  

Цього ж дня, 28 лютого 2017 року, працював дистанційний пункт доступу Лубенського місцевого центру з надання БВПД на базі Громадської Організації “Центр допомоги учасникам АТО” в приміщенні Лубенської РДА.

Клієнту дистанційного пункту, учаснику АТО, надали консультацію з питань оформлення права власності на земельну ділянку.

Учасники АТО можуть отримувати ділянки з земель державної власності (в межах  областей) або комунальної власності (в межах населених пунктів) у таких розмірах:

– для ведення фермерського або особистого селянського господарства – до 2 га;

– для ведення садівництва – до 0, 12 га;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) – до 0,25 га у селах, до 0,15 га – у селищах та до 0,10 га – у містах;

– для індивідуального дачного будівництва – до 0, 10 га;

– для будівництва індивідуальних гаражів – до 0, 01 га.

Учасники АТО, зацікавлені в одержанні земельних ділянок у власність, подають до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянки (до сільських, селищних, міських рад – для отримання ділянок з земель комунальної власності; до районних держадміністрацій – для отримання ділянок з земель державної власності) такі документи:

– клопотання довільної форми (у ньому визначається розміри та цільове призначення ділянки);

– додаток: графічні матеріали, в яких зазначається бажане місце розташування ділянки.

– погодження землекористувача – подається тільки у випадках, якщо дана ділянка перебуває у користуванні іншої особи;

– документ, що підтверджує участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

Якщо особа бажає отримати земельну ділянку для ведення фермерського господарства – крім згаданих вище документів необхідно також подати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої у аграрному навчальному закладі.

Після отримання необхідного пакету документів відповідний орган протягом строку не більше одного місяця розглядає клопотання і надає дозвіл або відмову на розробку проекту землеустрою.

Розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки здійснюється за замовленням громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Після розробки проект землеустрою узгоджується з місцевим управлінням земельних ресурсів (за місцезнаходженням ділянки).

Погоджений проект землеустрою надсилається відповідному органу виконавчої влади або місцевого самоврядування (якому до цього направлявся пакет документів для отримання ділянки), який протягом строку не більше ніж 2 тижні з дня отримання проекту (а якщо необхідно провести обов’язкову землевпорядну експертизу – після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення щодо затвердження проекту землеустрою і передання земельної ділянки у власність.

Для покращення надання правової допомоги учасникам АТО керівнику ГО “Центр допомоги учасникам АТО” надано методичні матеріали “АТО: захист прав і законних інтересів військовослужбовців та членів їх сімей”.

Нагадуємо, що Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17  (у дворі суду).

Хорольське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Хорол, вул. Незалежності, 78 А, тел. (05362) 3-32-20.