назад

Консультативна місія Європейського Союзу ознайомилася з роботою системи безоплатної правової допомоги Одещини

kons misiyaСьогодні, 13 червня 2018 року, Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги з робочим візитом відвідали представники Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні (КМЄС в Україні).


Від представництва КМЄС в Одесі на зустрічі були присутні Саймон Ван Дер Шенк, радник/тренер з питань верховенства права та Мартіна Сефрова, старший радник з питань належного врядування/кадрової політики регіонального представництва КМЄС в Одесі.

Під час зустрічі з директором Регіонального центру Світланою Клішиною, Саймон Ван Дер Шенк представив діяльність КМЕС в Одеському регіоні.

Робота Місії направлена на посилення реформ сектору цивільної безпеки, до якого входить система безоплатної правової допомоги.

kons misiya

Світлана Клішина розповіла про місію та цінності системи БПД та принципи роботи центрів правової допомоги.

«Ми допомагаємо соціально вразливим людям, передусім малозабезпеченим, інвалідам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни, учасникам АТО, членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам. Це не тільки БВПД у цивільних та адміністративних спорах, а також у кримінальних провадженнях — для свідків і потерпілих, а й безоплатна первинна правова допомога», – зазначила Світлана Клішина.

На рівні з професійними адвокатами, надання безоплатної вторинної правової допомоги сьогодні здійснюють і штатні юристи місцевих центрів і бюро правової допомоги.

Завдання центрів не тільки в тому, щоб надавати правову допомогу, а в тому, щоб донести до людини, які права вона має, та навчити правильно використовувати їх у житті.

«Накопичуючи інформацію і досвід, ми приходимо в громаду та організовуємо семінари, правоосвітні заходи. Дуже важливим є те, що люди мають змогу використовувати правові інструменти для вирішення своїх життєвих питань. Особливо важливо працювати у цьому напрямку у віддалених місцевостях, селах та селищах, де доступ до інформації є обмеженим чи взагалі відсутнім, а люди втратили довіру до офіційних установ», – підкреслила директорка Регіонального центру.

За результатами візиту КМЄС її учасники відзначили, що система БПД працює якісно та своєчасно забезпечує допомогу населенню в отриманні безкоштовного доступу до послуг адвокатів, що є одним з головних принципів права у всіх європейських країнах.

Представники місії відмітили стрімкий розвиток сучасної організації нового зразка, яка зорієнтована на потреби людей і вимоги суспільства.

 

Довідково.

Одеса стала третім містом в Україні, у якому відкрито регіональний підрозділ КМЄС. Перші два розташовані у Харкові та Львові, а центральний офіс знаходиться в Києві.

Роботу представництва орієнтовано на реформування сектору цивільної безпеки у регіоні. Зокрема, КМЄС надає стратегічні консультації правоохоронним органам. Серед важливих завдань – налагодження діалогу між громадськістю та правоохоронними і судовими органами. КМЄС співпрацює з Нацполіцією, Держприкордонслужбою, судами, органами прокуратури та Службою безпеки України. З початку 2016 року місія провела в Одесі понад 20 тренінгів щодо взаємодії поліції та громади, забезпечення громадського порядку, управління кадрами, належного врядування, гендерних питань та прав людини.