назад
28.10.15

Консультативна місія Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні ознайомилась із роботою системи БПД у 12 регіонах

zastavkaПротягом серпня-жовтня 2015 року представники консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні (КМЄС) провели робочі зустрічі з командами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській, Харківській, Волинській, Одеській, Хмельницькій, Херсонській, Рівненській, Полтавській, Чернігівській, Івано-Франківській, Вінницькій і Запорізькій областях.

Робота Місії направлена на посилення реформ сектору цивільної безпеки, до якого входить система безоплатної правової допомоги. Саме тому представники КМЄС булі зацікавлені в зустрічах з представниками регіональних та новоутворених місцевих центрів з надання БВПД.

Першим містом, до якого з робочим візитом завітали європейські партнери, став Дніпропетровськ. Там вони провели дві зустрічі – 11 серпня у Регіональному центрі з надання БВПД у Дніпропетровській області та 14 серпня у Третьому дніпропетровському місцевому центрі з надання БВПД. Від КМЄС у заході взяли участь фахівець з питань регіонального співробітництва Міхай Барбуту, фахівець відділу регіонального співробітництва Хосе Антоніо Карраско Іглесіас, старший радник з юридичних питань Ріта Тамм, керівник відділу аналітики Йожеф Урсан, асистент відділу регіонального співробітництва Іванна Ільченко та тимчасовий асистент відділу регіонального співробітництва Євген Воробйов. Із представниками місії розмовляли в.о. директора Регіонального центру Ніна Тутова, директор Третього місцевого центру з надання БВПД Андрій Прокопенко, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Антон Донецький, начальник відділу фінансів, контактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Тетяна Сіренко, начальник Відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Анжеліка Сочнева, начальник відділу підтримки та розвитку інфраструктури Олексій Тертишний. Так, представників Місії поінформували про основні принципи та напрямки роботи центрів з надання БВПД, зокрема, щодо взаємодії з правоохоронними органами та судами. В свою чергу представники Місії поділились європейським досвідом роботи адвокатури, наголосивши, що в ЄС зазвичай кожен адвокат спеціалізується лише на одній галузі права, за якою і здійснює захист громадян. В Україні ж, на думку представників КМЄС, той факт, що кожен адвокат має змогу працювати в різних галузях права, покращує якість надання правової допомоги та розвиває адвокатуру в цілому. Друга зустріч у Дніпропетровську мала на меті ознайомити європейських партнерів з роботою місцевих центрів на прикладі Третього дніпропетровського центру з надання БВПД.

dnipro

За результатами візиту КМЄС до Дніпропетровську її учасники відзначили, що хоча система БПД є новою для України, вона працює якісно та своєчасно забезпечує допомогу населенню в отриманні безкоштовного доступу до послуг адвокатів, що є одним з головних принципів права у всіх європейських країнах. А головне завдання, яке постає перед співробітниками системи БПД на сьогодні, – здобути більшу довіру населення до діяльності центрів з надання БВПД.

dnipro2

13 серпня відбулась зустріч представників Місії з керівництвом Регіонального центру з надання БВПД у Харківській області. Про систему БПД на Харківщині розповідала Лариса Гайко, заступник директора Регіонального центру. З боку КМЄС були присутні Єва Спасовскі, фахівець відділу регіонального співробітництва КМЄС, експерт з верховенства права, Ганна Стрілецька, асистент Відділу регіонального співробітництва КМЄС та Володимир Головатенко, асистент Відділу регіонального співробітництва КМЄС. Під час обговорення представники Місії мали на меті виявити потреби Харківської області у сфері цивільної безпеки.

kharkiv 3487 

17 серпня представники КМЄС побували в Луцьку, де провели зустріч зі співробітниками Регіонального центру з надання БВПД та директорами місцевих центрів у Волинській області. Європейську експертну групу представляли Фелікс Гаушт, П’єтро Сардаро та їх тимчасові регіональні асистенти Сергій Рибченко і Тетяна Бочкарьова. Під час бесіди Фелікс Гаутш повідомив, що метою візиту КМЄС є проведення поглибленого аналізу конкретних потреб кожної області у сфері цивільної безпеки. На підставі отриманих результатів роботи будуть розроблені рекомендації відповідним органам ЄС у Брюсселі з можливим переглядом мандату Місії задля кращого реагування на потреби і очікування українських партнерів.

volyn

Зустріч представників Місії з директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світланою Клішиною також відбулась 17 серпня. З боку КМЄС на ній були присутні Маркус Ролофс та Марина Будник. Основною темою для обговорення в Одесі стали питання реалізації права особи на безоплатний захист в межах кримінального провадження, а також при розгляді справ про адміністративне правопорушення, та механізми забезпечення представництва інтересів суб’єктів права на БВПД в цивільних та адміністративних справах з боку місцевих центрів на Одещині.

odesa

10 вересня роботу системи БПД на Хмельниччині обговорювали представник Консультативної місії ЄС, фахівець відділу з питань регіонального співробітництва Єва Спасовські, тимчасовий асистент відділу з питань регіонального співробітництва Ольга Ткач, а також директор Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна, заступник директора Олена Варфоломєєва, директор Хмельницького місцевого центру Григорій Гоцький, директор Кам’янець-Подільського місцевого центру Максим Ільчишен, в.о. директора Шепетівського місцевого центру Володимир Бузиля, в.о. директора Старокостянтинівського місцевого центру Олександр Петлюка.

khmelnytsky2

khmelnytsky

Зустріч представників КМЄС та директора Регіонального центру у Херсонській області Мариною Єлисєєвою відбулась 16 вересня. Директор центру розповіла європейським експертам – юрисконсульту місії Риті Тамм, раднику відділу з питань регіонального співробітництва Хосе Антоніо Карраско, тимчасовому асистенту відділу з питань регіонального співробітництва Вірі Коваленко та раднику з питань верховенства права Хуліану Таленс Ескарті – про успіхи в діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, Марина Єлисєєва розповіла про взаємодію центрів та органів адвокатського самоврядування, громадських об’єднань адвокатів, іншими державними установами в регіоні.

kherson 

4 вересня в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області відбулася зустріч керівного складу системи БПД Рівненщини з командою консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні. Участь у заході взяли директор Регіонального центру Василь Овдіюк, заступник директора Сергій Іллюк, директор Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Алла Негрей, фахівць відділу з питань регіонального співробітництва КМЄС Пекка Гюютіайнен, фахівець відділу з регіональних питань КМЄС в Україні Ахім Штауденмайєр, радник зі стратегічних комунікацій КМЄС Тійт Матсулевич, фахівець відділу з питань регіонального співробітництва КМЄС Фіона Колдвелл та асистент з питань регіонального співробітництва КМЄС Олександра Мазур. Директор Регіонального центру розповів про діяльність системи БПД та її ролі у забезпеченні конституційних прав громадян, що мешкають в області. Особлива увага присутніх була зосереджена на питаннях забезпечення права на захист затриманих осіб, суб’єктів кримінального провадження та засуджених. Також учасників Місії поінформовали про зусилля уряду України, спрямовані на забезпечення соціально незахищених верств населення кваліфікованою правовою допомогою державним коштом, у зв’язку з чим з 1 липня 2015 року було відкрито 100 місцевих центрів з надання БВПД.

rivne 8789 

9 вересня відбулася зустріч директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександра Черчатого з радником з питань реформування судових та правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні П’єтро Сардаро та асистентом відділу з питань регіонального співробітництва Консультативної місії Європейського Союзу Володимиром Головатенком. У ході зустрічі розглядались питання діяльності Регіонального центру, структури системи БПД, що функціонує в області, обговорювались наявні проблемні питання в роботі та бачення напрямів їх вирішення. Особливу увагу представників КМЄС викликали питання забезпечення прав громадян та посилення зв’язків органів влади з громадськістю.

poltava

Нагадаємо, тиждень потому, 16 вересня П’єтро Сардаро разом із директором Координаційного центру з надання правової допомоги Андрієм Вишневським взяв участь у круглому столі «Безоплатна правова допомога – на захисті прав громадян», що пройшов у Полтаві. під час круглого столу відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Полтавською обласною державною адміністрацією, Полтавською обласною радою та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. «Україна серйозно просунулася в процесі комплексного реформування системи правової допомоги» – зазначив він під час заходу.

Пєтро Сардаро

8 жовтня співробітник відділу регіонального співробітництва КМЄС Хуліан Таленс, старший асистент з питань регіонального співробітництва КМЄС Ірина Григоренко та асистент відділу регіонального співробітництва КМЄС Віра Коваленко із робочим візитом відвідали Регіональний центр з надання БВПД у Запорізькій області. Там представники місії мали розмову з директором Регіонального центру Павлом Наливайком, начальником відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександром Гришиним, начальником відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Антонцевим та начальником відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Тарасом Кириченком.

Представників Місії цікавили питання взаємодії центру з органами державної влади та місцевого самоврядування, а також співпраці з громадськими об’єднаннями. На що Павло Наливайко повідомив присутнім, що з цими органами підтримується продуктивни взаємозв’язок не тільки Регіональним центром, але й місцевими центрами з надання БВПД задля налагодження надання не лише безоплатної вторинної, а й первинної правової допомоги громадянам Запорізької області. Говорили й про законодавчі зміни, спрямовані на усунення соціальної несправедливості та забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги більш широкому колу громадян (за ініціативи Уряду запропоновано розширити можливості доступу до якісної правової допомоги й для осіб, які лише претендують на отримання статусу учасника АТО, для вимушених переселенців та осіб, які претендують на отримання такого статусу, а також розширити критерій малозабезпеченості з одного до двох прожиткових мінімумів). Європейські експерти цікавились масштабами надання правової допомоги в області, економічними критеріями надання БВПД, гендерною політикою у системі, дотриманням прав та свобод людини під час обрання адвоката, захисту інтересів клієнта у випадках насильства у сім’ї тощо.

zaporizhzhia

Друга зустріч із представниками КМЄС на чолі з головою Місії Калманом Міжеєм  у Запоріжжі відбулася 28 жовтня. Від Консультативної місії Європейського союзу у зустрічі взяли участь: Олена Валейніте – помічник голови місії, Іванна Ільченко – асистент з питань регіонального співробітництва КМЄС в Україні та Алесандро Чізілін – радник зі стратегічних комунікацій відділу з питань регіонального співробітництва.  Від Регіонального центру: директор Павло Наливайко, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександр Гришин,  начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Антонцев та начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Тарас Кириченко. Окремим гостем і учасником зустрічі стала секретар Ради адвокатів Запорізької області Олена Усова.Учасники обгуворили питання, які  хвилюють адвокатську спільноту Запоріжжя:
–    причини недотримання правоохоронними та судовими органами права людини на захист під час досудових кримінальних проваджень та їх судових розглядів;
–    ігнорування  органами прокуратури адвокатських запитів, на виконання яких  за законом надається 5 днів, проте, як свідчить практика, адвокати отримують на них формальні відповіді або ж  взагалі їх не отримують;
–    випадки несвоєчасного інформування центрів про випадки затримання осіб органами подання інформації, що призводить  до порушення чинного законодавства;
–    забезпечення права на захист затриманих осіб-суб’єктів кримінального провадження та засуджених.
Під час зустрічі фахівці Регіонального центру та Ради адвокатів Запорізької області надали обґрунтовані відповіді на питання і висловили свої думки щодо вирішення їх у подальшому. Представники Консультативної місії ЄС висловили своє задоволення результатами зустрічі, відзначили, що за 2,5 роки впровадження в Україні  Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Координаційним, регіональними та місцевими центрами проведена величезна робота, і хоча система БВПД в Україні є порівняно новою,  вона працює якісно та своєчасно забезпечує допомогу населенню в отриманні безкоштовного доступу до послуг адвокатів.

zaporixh2

Роботу системи безоплатної правової допомоги на Чернігівщині обговорили 20 жовтня під час зустрічі директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірини Протченко та директора Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимира Бобруйко з представниками Місії Пеккою Гюютіайнен, Євою Спасовскі, Ганною Стрілецькою і Володимиром Головатенком. Учасники зустрічі обговорили питання організації, методів роботи та взаємодії Регіонального центру з органами внутрішніх справ, прикордонної служби, прокуратури, органами правосуддя та обласних представництв державних установ. Представники КМЄС в України ознайомилися з роботою центрів з надання БВПД у Чернігівській області та отримали інформацію щодо проблем, з якими зіштовхуються працівники системи.

chernihiv 58909

Інша зустріч на Чернігівщині відбулася сьогодні, 28 жовтня. Участь у ній взяли Юг Мішель Фанту –  заступник голови місії, Пекка Гюютіайнен, Станіслав Безовски – фахівці відділу з питань регіонального співробітництва, Єва Спасовскі, Пітер Вільсон –  радники з питань верховенства права відділу з питань регіонального співробітництва, Володимир Головатенко – асистент відділу з питань регіонального співробітництва, Ірина Протченко – директор РЦ з надання БВПД у Чернігівській області та Володимир Бобруйко – директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД. Сьогодні були обговорені питання організації, методів роботи та взаємодії Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області з органами внутрішніх справ, прикордонної служби, прокуратури, органами правосуддя та обласних представництв державних установ.

chernihiv2

Плідно та цікаво пройшла подібна зустріч в Івано-Франківську, де 22 жовтня радник з питань реформування судових та правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні П’єтро Сардаро відвідав Регіональний центр з надання вторинної правової допомоги. У зустрічі взяли участь консультант місії Сергій Рибченко та представники системи БПД на Івано-Франківщині: директор Регіонального центру Михайло Євчук, його заступник Володимир Ковальчук, директори Коломийського, Калуського та Івано-Франківського місцевих центрів з надання БВПД. П’єтро Сардаро зазначив: «Основною метою нашої роботи є надання консультацій органам правопорядку України. Щоб надавати якісні поради, необхідно бути поінформованим про ситуацію на місцях. У нас працює відділ регіонального співробітництва, який з’ясовує ситуацію безпосередньо на місцях. Наразі працює ще три команди в різних регіонах України. За цей період ми зустрічалися з представниками УМВС, органів прокуратури, суддями. Це не перша моя зустріч з представниками системи БПД, я вже спілкувався з працівниками Регіональних центрів в Полтаві та Луцьку. Я знайомий із законодавчою базою, історією створення центрів вторинної правової допомоги і умовами їхньої діяльності».

frankivsk

16 та 26 жовтня в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області відбулись робочі зустрічі представників центрів з надання БВПД з учасниками Місії КМЄС – Голова КМЄС Кальман Міжей, радник з питань реформування прокуратури та судочинства відділу регіонального співробітництва Горіца Бальта, асистенти відділу з питань регіонального співробітництва Тетяна Бочкарьова і Михайло Доманич. Вони обговорили низку важливих питань щодо функціонування системи БПД в регіоні з директором Вінницького місцевого центру з надання БВПД Ларисою Пікановською, в.о. начальника відділу організації надання БВПД Регіонального центру Сергієм Фроловим, заступником начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру Олегом Турковим. Зокрема, темою бесіди стали шляхи створення належних умов для якісної та ефективної роботи адвокатів системи БПД на Вінниччині.

vinnytsia2

Друга зустріч Місії та представників системи БПД Вінницької області пройшла в дещо зміненому складі учасників. Від КМЄС у ній взяли участь фахівець відділу з питань регіонального співробітництва Фелікс Гаутш, радник з питань реформування прокуратури та судочинства відділу регіонального співробітництва Горіца Бальта, асистенти відділу з питань регіонального співробітництва Тетяна Бочкарьова і Михайло Доманич. Під час розмови з директором Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Світланою Маліновською європейські експерти цікавились питаннями порядку надходження інформації до Регіонального центру про затримання осіб, а також надходження ухвал та постанов органів досудового розслідування та суду. Серед інших тем, обговорених під час розмови, були, зокрема, питання співпраці з адвокатами, порядок проходження конкурсу адвокатів, що залучаються до системи БПД, та укладення контрактів із ними.

vinnytsia11

ДОВІДКОВО

Консультативна місія Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні була започаткована рік тому, в 2014 році, в рамках Спільної політики безпеки та оборони Європейського Союзу, у відповідь на звернення України. Початковий мандат місії триватиме протягом двох років. Місія є невійськовою громадською місією. Мета Консультативної Місії Європейського Союзу — посилити та підтримати реформи сектору цивільної безпеки України і таким чином зробити свій внесок у їх планування та реалізацію.

Консультативна Місія Європейського Союзу в Україні консультує та надає підтримку відповідним державним органам України в секторі цивільної безпеки в концептуальному плануванні та послідовній реалізації їхніх комплексних і цілісних зусиль у реформуванні правоохоронних органів (міліції, Прикордонної служби, Національної Гвардії та Служби безпеки) та органів системи верховенства права (судової системи та прокуратури), також в контексті наскрізних аспектів ефективного управління (боротьба з корупцією, права людини, реформа державного управління та стратегічні комунікації).

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter