назад

27994633 1624357910943124 2001572505 n

7 та 8 лютого 2018 року працівники місцевого центру, Збаразького, Зборівського та Шумського  бюро правової допомоги взяли участь у роботі мобільних інформаційних пунктів в районних центрах, що знаходяться  у зоні юрисдикції Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у рамках Загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Правові консультації надавалися спільно з  працівниками районних відділів державної виконавчої служби, державної реєстрації актів цивільного стану та державних нотаріальних контор Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Працівники місцевого центру, Збаразького, Зборівського та Шумського бюро правової допомоги надали громадянам консультації з питань сімейного, договірного, спадкового та земельного права, щодо виконання судових рішень.

Зокрема, під час роботи мобільного інформаційного пункту в м. Зборові до працівника бюро звернулись 4 осіб з питаннями щодо переліку необхідних документів для отримання БВПД, щодо розірвання договору оренди земельної ділянки, щодо позбавлення особи права користування жилим приміщенням, щодо підстав припинення обов’язку батьків утримувати дитину.

28000914 1624357964276452 142917314 n

Головний спеціаліст Зборівського бюро правової допомоги Тетяна Зварич роз’яснила мешканцям району, що відповідно до статті 180 Сімейного кодексу України зобов’язання батьків щодо утримання неповнолітніх дітей припиняються з досягненням дітьми повноліття. Законодавство передбачає випадки припинення аліментних обов’язків батьків і до досягнення дітьми повноліття. Це можливо у разі звільнення батьків від аліментних обов’язків у судовому порядку на підставах, передбачених законом. Так, згідно з статтею 188 Сімейного кодексу України батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і цілком забезпечує її потреби. Зобов’язання батьків щодо утримання неповнолітньої дитини припиняється у разі її усиновлення.

Обов’язок батьків утримувати своїх повнолітніх дітей припиняється:

• у випадку відновлення працездатності дитини;

• якщо відпала потреба в матеріальній допомозі;

• якщо батьки позбавилися можливості надавати допомогу.

27935693 1624358200943095 960393863 n

Якщо батьки утримують повнолітню дитину у зв’язку з продовженням нею навчання, то їхній обов’язок припиняється після досягнення дитиною 23 років. Обов’язок батьків утримувати дитину припиняється і у випадку смерті однієї з сторін — платника аліментів або самої дитини. Відповідно до статті 190 Сімейного кодексу України батьки можуть укласти договір про припинення права на аліменти на дитину. За таким договором той з батьків, хто проживає окремо від дитини, передає право власності на нерухоме майно дитині або іншому з батьків, що з нею проживає. У свою чергу, другий з батьків зобов’язується утримувати дитину самостійно.

Під час роботи мобільних інформаційних пунктів у м. Кременець, Збараж, Зборів та Шумськ працівники місцевого центру та бюро правової допомоги надали 18 правових консультацій та розповсюдили інформаційні буклети.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.