назад

Консультування мешканців у Перемишлянському бюро правової допомоги

RC Peremyshlyany26 грудня 2017 року начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Орест Шот відвідав місто Перемишляни з метою моніторингу роботи Перемишлянського бюро правової допомоги та проведення консультацій громадян, які звернулись в цей день до бюро.

Так, серед інших, в бюро звернулася громадянка, в якої на утриманні є син, інвалід першої групи, якому нещодавно виповнилося 18 років. До цього часу вона отримувала від колишнього чоловіка, батька дитини, аліменти на його утримання, що були призначені за рішенням суду до досягнення повноліття сина. Оскільки жінка сама доглядає дитину-інваліда і жодних додаткових джерел доходу, крім пенсії по інвалідності сина, не отримує, її цікавило питання, чи має вона право на отримання аліментів на утримання сина від його батька після досягнення дитиною повноліття. Адже він волею-неволею відрізняється від звичайної здорової дитини, та й витрати на нього значно вищі.

Працівники бюро, Ольга Брощук та Ірина Сабадаш, разом з Орестом Шотом, уважно вислухавши жінку, роз’яснили їй статтю 198 Сімейного кодексу України про підстави виникнення обов’язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, згідно з якою батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. Також працівниками бюро було запропоновано послуги безоплатного адвоката, який може представляти її інтереси в суді.

RC Peremyshliany2

Інший громадянин прийшов з проблемою боротьби з колекторами, які постійно телефонують, і вимагають віддати кредит, якого насправді не брав. Працівники бюро порадили не вести із колекторами телефонних розмов і перевести спілкування в письмову форму. Це робиться для того, щоб пересвідчитися, що на документі є підпис уповноваженої особи. У цьому листі мають бути: ідентифікаційний номер компанії, ім’я та прізвище директора, справжня мокра печатка, розрахунок заборгованості, реквізити. Все це необхідно для того, щоб потім перевірити інформацію в реєстрі. Телефонна розмова такої можливості не дає, а повідомлення про борги може бути звичайним ошуканством.

Крім двох попередніх клієнтів, до бюро також, за направленням з Перемишлянського РВ ДВС, звернулася громадянка, якій працівники бюро допомогли скласти заяву на пред’явлення до виконання виконавчого листа про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Орест Шот відмітив професійність та ефективність дій працівників бюро, які швидко та якісно надали правову допомогу заявникам.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Першому львівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 71; тел.: (032) 237-08-09, 073-432-68-36;  lviv1.lviv@legalaid.lviv.ua

Перемишлянське Бюро правової допомоги

Адреса: 81200, м. Перемишляни, вул. Привокзальна, 3а; тел.:(03263) 2-30-31 peremyshlyany@legalaid.lviv.ua

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).