назад

Консультування на базі Територіального центру соціального обслуговування Турійського району: Роз’яснення права на обов’язкову частку у спадщині

P1110236З метою забезпечення реалізації права громадян на доступну безоплатну правову допомогу, підвищення загального рівня правової культури, набуття громадянами необхідного рівня правових знань для реалізації законних прав та свобод, їх захисту та відновлення в результаті порушення, а також розширення доступу до безоплатної правової допомоги було створено дистанційний пункт консультування в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району.

08 лютого 2017 року працівники Турійського бюро правової допомоги спільно з начальником Турійського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області Галиною Сурабко, відповідно до графіку роботи дистанційного пункту консультування, провели прийом громадян в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району.
Під час прийому за юридичними консультаціями звернулось п’ятеро громадян, яких цікавили питання житлового, договірного, спадкового, земельного права та соціального забезпечення.P1110251
Одне з питань, з якого було надано роз’яснення, стосувалося права на обов’язкову частку у спадщині.
Фахівці Турійського бюро правової допомоги інформують, що відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).
Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.
До обов’язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов’язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.
Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов’язкову частку.
Крім того, в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування працівники бюро правової допомоги розмістили друковані матеріалами на тему надання безоплатної правової допомоги та актуальною правовою інформацією для громадян.

Довідково:
Працівники Турійського бюро правової допомоги проводять прийом громадян з метою надання безоплатної правової допомоги в приміщенні Територіального центру соціального обслуговування Турійського району щосереди з 10:00 до 11:00.
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23, тел. (03363) 2-23-86 (пн–пт з 9:00 до 18:00).
Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Бобрика, 6, тел. (03363) 2-18-80.