назад

Консультування населення щодо юридичних особливостей ввезення автомобілів з-за кордону

робоча зустріч УСЗН.Минулого тижня начальником Маньківського бюро правової допомоги проведено робочу зустріч із начальником управління соціального захисту населення Маньківської районної державної адміністрації на тему «Авто з-за кордону для осіб з інвалідністю».

Під час зустрічі повідомлено, що чинне законодавство не передбачає пільг для ввезення автомобілів з-за кордону для продажу чи в якості подарунку, проте дозволяє абсолютно безкоштовне ввезення їх в Україну в якості гуманітарної допомоги.

Гуманітарна допомога – цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог».

Автомобіль, як гуманітарна допомога, звільняється від оподаткування.

За бажанням осіб з інвалідністю структурні підрозділи з питань соціального захисту населення можуть забезпечувати їх автомобілями, ввезеними в Україну і визнаними в установленому порядку гуманітарною допомогою, без права продажу, дарування, передачі (в тому числі за довіреністю) іншій особі. Автомобілями, отриманими головними управліннями як гуманітарна допомога, особи з інвалідністю (за їх бажанням або за бажанням законних представників недієздатних осіб з інвалідністю ), діти з інвалі-дністю (за бажанням їх законних представників), які перебувають на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населе-ння та управліннях виконавчої дирекції Фонду, забезпечуються безоплатно в порядку черговості.

Зверталася увага, на те, що автомобіль, отриманий структурним підрозділом з питань соціального захисту населення як гуманітарна допомога для конкретної особи з інвалідністю, яка перебуває на обліку, видається безоплатно незалежно від черговості на десятирічний строк, визначений з дати видачі, із зняттям з обліку.

У разі відмови особи з інвалідністю від автомобіля, отримано-го структурним підрозділом з питань соціального захисту населення як гуманітарна допомога, такий автомобіль отримується в порядку черго-вості іншою особою з інвалідністю, яка перебуває на обліку.

Особі з інвалідністю, за її бажанням, може бути безоплатно переданий у власність автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким особа з інвалідністю була забезпечена через структурний підрозділ з питань со-ціального захисту населення і користувалася більше 10 років, за рішенням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Після смерті особи з інвалідністю автомобіль, отриманий як гуманітарна допомога, повертається структурному підрозділу з питань соціального захисту населення і здається підприємству, що здійснює заготівлю та переробку металобрухту, або видається в порядку черговості іншій особі, яка перебуває на обліку.

Поряд з цим, можливий варіант, коли іншому члену сім’ї померлої особи з інвалідністю, який проживає та зареєстрований за місцем проживання і реєстрації останньої, автомобіль передається безоплатно у власність.