назад

Консультування в Перечинському РЦЗ

perechin konsult    У п’ятницю, 17 березня, з метою розширення доступу вразливих соціальних груп населення  до безоплатної правової допомоги, головний спеціаліст Перечинського бюро правової допомоги Іванна Хом’як провела черговий прийом громадян у дистанційному пункті консультування –  Перечинському районному центрі зайнятості.
    За юридичними консультаціями звернулися троє громадян з актуальними питаннями щодо роз’яснення спрощеної процедури оформлення права власності на спадщину в органах місцевого самоврядування за місцем проживання, законопроекту № 0940 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини та уточнення деяких положень», а також щодо порядку прийняття спадщини без наявності правовстановлюючих документів на спадкове майно тощо.
    Фахівець поінформувала, що з 1 січня 2016 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування»  №1709-18 від 20.10.2014 р., який спрощує процедуру оформлення спадщини і реєстрації прав громадян на успадковане ними нерухоме майно, насамперед в селах та селищах за місцем відкриття спадщини. У сільських населених пунктах уповноваженим на це посадовим особам відповідного органу місцевого самоврядування, які мають вищу юридичну освіту, досвід роботи у галузі права не менше трьох років, пройшли протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та склали іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України, буде надано право нотаріуса у питаннях з прийняття спадщини. Проте, на практиці, на сьогоднішній день не всі сільські ради мають можливість оформити спадщину.   
    Таким чином, з 1 січня 2016 року мешканці сіл, де немає нотаріусів і де наразі немає можливості забезпечити виконання зазначених вище законодавчих змін, для оформлення спадщини надалі будуть змушені звертатися до нотаріуса райцентру. Тому доречним буде безпосередньо звернутися у відповідну сільську раду за місцем проживання і спитати чи оформляють вони спадщину.
    Також, за даними офіційного порталу ВРУ http://iportal.rada.gov.ua/ 06.03.2017 р. направлений на підпис Президенту України законопроект № 0940 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини та уточнення деяких положень», згідно якого нульовий податок на спадок встановиться не тільки для спадкоємців першого ступеня (діти, батьки, подружжя спадкодавця) , але і другого ступеня споріднення. Поки Закон не вступив в силу, рідні брати і сестри, бабусі і дідусі, як з боку батька, так і з боку матері, і онуки платять по 5% податку за оформлення спадщини. Крім того, для спадкоємців другого ступеня споріднення не проводитиметься оціночна вартість успадкованого майна.
    Цього ж дня, за ініціативи директора Перечинського районного центру зайнятості Іванни Суворової було облаштовано окреме місце для проведення консультування громадян фахівцями Перечинського бюро правової допомоги у відділі Надання соціальних послуг РЦЗ. Тож особи, які шукають роботу, матимуть можливість отримати безкоштовну правову консультацію безпосередньо в Центрі зайнятості.
    Нагадуємо, що Перечинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Перечин, пл. Народна, 16 (кабінет 112).Контактний телефон: (03145) 2-34-57.