назад

Копійка гривню береже, або як повернути сплачений «пенсійний» збір з операції купівлі-продажу нерухомості

38700125 2015425281801975 3393104445368696832 nПри придбанні нерухомості та підписанні договору купівлі-продажу квартири  чи будинку, крім сплати мита та послуг нотаріуса потрібно ще сплатити збір до Пенсійного фонду в розмірі 1% від вартості будинку чи квартири. Разом з цим законодавством передбачено певні підстави, за наявності яких особи можуть бути звільненні від сплати такого збору.

Нерухомим майном визнається жилий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об’єкт, що підпадає під визначення групи 3 основних засобів та інших необоротних активів згідно з Податковим кодексом України.

Відповідно до пункту 15^1 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 р. № 1740 збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна сплачується підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та фізичними особами, які придбають нерухоме майно, у розмірі 1 відсотка від вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу такого майна, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

Пунктом 8 статті 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що об’єктом оподаткування для платників збору є вартість нерухомого майна, зазначена у договорі купівлі-продажу даного майна. Ставка збору становить 1 % від вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі продажу такого майна.

Відповідно до пункту 15^3 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 р. № 1740 нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна.

Згідно статті 49 Закону України «Про нотаріат» підставою для відмови нотаріусом  у вчиненні нотаріальної дії є невнесення особою встановлених законодавством платежів пов’язаних із вчиненням нотаріальної дії.

Якщо договір купівлі-продажу укладено, а збір вже сплачено, для того, щоб повернути 1% від договору купівлі-продажу нерухомості, необхідно подати заяву до управління Пенсійного фонду про повернення помилково/безпідставно сплаченого збору.

Пенсійний фонд, отримавши заяву від громадянина про повернення раніше надмірно сплачених коштів, готує встановленої форми подання та відправляє його до органу казначейства, де орган казначейства протягом 5 робочих днів повинен повернути кошти на рахунок, вказаний заявником, або готівкою за спеціальною процедурою виплати.

Проте, варто зазначити, що органи Пенсійного фонду України не володіють інформацією щодо права власності громадян на нерухоме майно, тому в більшості випадків відмовляють у поверненні сплаченого збору. Рішення про відмову у поверненні помилково сплаченого збору підлягає оскарженню в судовому порядку.

Для подачі позову необхідно надати такі документи:

відмову від Управління Пенсійного фонду про повернення помилково сплачених коштів;

документ, який підтверджує факт, що Ви придбали житло вперше (можна отримати, надіславши запити в реєстраційну службу та БТІ);

копію платіжного документу, який підтверджує оплату збору.

Варто зазначити, що в більшості випадків суди задовольняють такі позови і зобов’язують повернути безпідставно сплачені кошти на користь позивача.

Дану інформацію було надано 03 серпня 2018 року керівником Зборівського бюро правової допомоги Марією Колісник для працівників Ренівської сільської ради Зборівського району під час зустрічі-інформування.

Також, 03 серпня 2018 року керівником Зборівського бюро правової допомоги Марією Колісник проведено консультування громадян у приміщенні Ренівської сільської ради Зборівського району. До працівника бюро звернулося 4 осіб з питаннями щодо встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, порядку збільшення розміру аліментів, отримання безоплатної вторинної правової допомоги та щодо встановлення меж земельної ділянки. З даних питань надано правові роз’яснення.

У рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» проведено інформування присутніх та надано практичні рекомендації щодо захисту прав громадян з найбільш актуальних питань.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Для подачі позову необхідно надати такі документи: