назад
20.03.16

Корисна інформація. Якщо Вам погрожують колектори – не панікуйте?

kreditПогіршення матеріального стану, зменшення соціального забезпечення, безробіття – це кризові явища в економіці нашої країни, тому багато питань залишаються невирішеними. На сьогодні досить актуальним є проблема невиконання кредитних зобов’язань клієнтами банків. Звичайно, у кожного банка розроблена своя програма роботи з клієнтами, які мають проблемну заборгованість по кредиту, тому повернення коштів здійснюється різними методами.

Найчастіше банки пропонують провести реструктуризацію проблемної заборгованості – це можливість змінити умови кредитного договору ( термін, % ставка, розмір платежу) чи домовитися про списання нарахованих штрафів, пені та комісій для погашення кредиту. Але це не вирішує усіх питань, трапляються випадки, коли ваш борг перекупає колекторська фірма. Основний принцип роботи колектора – це повернення з прибутком коштів, але Вас обов’язково мають попередити у письмовому вигляді про зміну кредитора, суму заборгованості, термін виконання погашення, а тільки тоді направляти позов до суду. Як показує практика, до суду майже ніколи справа не доходить, бо найчастіше при розгляді справи в суді боржника визнають неплатоспроможним та призначають виплату заборгованість частинами по 50-100 грн., а це розтягнеться на багато років, тому колекторам не цікаво. Здійснити психологічний тиск на боржника, його рідних, сусідів, колег по роботі – нічого не коштує, а через 3-4 місяці людина не витримує, знаходить гроші та повертає все. Відомі випадки, коли повернення заборгованості здійснювалося незаконними методами, тому їх почали називати «вибиванням». Як вести розмову з колекторами при грубому відношенні та погрозах ? Куди звертатися?
Через невиконання кредитних зобов’язань клієнтами банків та попит на колекторські послуги колекторські агентства відкривають люди, які є надзвичайно далекими від юриспруденції, використовуючи злочинні, по своїй суті, методи роботи.
Постійні дзвінки і в день, і в ночі на домашні, мобільні, робочі телефони, навіть сусідам, щоб вони змусили Вас повернути кошти. Постійні погрози, відсутність елементарної культури спілкування, грубість, застосування методів приниження честі та гідності людини, псування ділової репутації, порушення принципу конфіденційності, порушення громадського порядку, псування майна – це ще не повний перелік заходів, які використовують колекторські агентства для здійснення психологічного тиску на боржника. Як правило колекторська фірма не переймається своєю репутацією, хоча є агентства-професіонали з досвідом роботи, офісами та представництвами в інших країнах, вони мають свої сайти, де можна дізнатися більше про їх роботу, керівництво, адресу, телефони, електронну пошту та інше, така відкритість гарантує дотримання певних етичних норм.
Якщо до Вас телефонує колектор, то Ви маєте знати, що колектори повинні дзвонити тільки в робочий час, при цьому вони зобов’язані представитись, назвати назву колекторського агентства, своє прізвище, ім’я та посаду в агентстві, а також з’ясувати, чи зручно Вам розмовляти у даний час. При різного роду погрозах, неадекватному спілкуванні необхідно уважно вислухати та попередити, що Ви бажаєте включити диктофон і записати розмову для того, щоб у майбутнього можливо було представити запис до прокуратури. Колекторські агентства мають право дзвонити Вам особисто, як клієнту, без будь-яких дзвінків на роботу. Якщо до Вас прийшли, то Ви можете попередити, тих хто дзвонить у двері, що зараз звернетесь до поліції, якщо не перестануть дзвонити, а також у майбутньому встановити камеру спостереження для доказування вини колектора. Всі переговори між Вами і колекторами можуть бути тільки по телефону, без особистих зустрічей. При розвішуванні Ваших зображень і компрометування Вас як боржника, Ви маєте право звернутись до суду з позовом на рекламне агентство за використання Ваших ініціалів чи фотографій без Вашого дозволу. Якщо ж на Вас вчинено напад, то одразу необхідно звернутися до поліції та залучити адвоката, для написання позовної заяви на відшкодування моральної, фізичної і майнової шкоди, завданої Вам. Ніхто без Вашого дозволу не має права заходити до квартири чи будинку (це злочин, передбачений ст.162 КК – порушення недоторканості житла), забирати будь-які речі (це злочин, передбачений ч.3 ст.186 КК – грабіж, поєднаний з проникненням у житло), примушувати сплатити заборгованість (це злочин, передбачений ст.355 КК – примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань), присвоювати собі функції Державної виконавчої служби (це злочин, передбачений ст.356 КК – самоправство).
Отже, якщо Ви маєте кредит у банку, а з тих чи інших причин не сплачуєте його, порушуючи умови договору, то у Вас може виникнути така ситуація, але це не привід для паніки. Кваліфікована допомога юристів допоможе у вирішенні складних питань. Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснює прийом громадян або їх законних представників з 9.00 до 18.00 (окрім суботи і неділі) за адресою: м.Ніжин, вул. Богуна, буд.8. Телефон:(04631)2-40-05. E -mail: nizhyn.chernihiv@legalaid.gov.ua. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.