назад

1


Тільки за минулий рік понад 800 тисяч громадян отримали допомогу в наших центрах у всіх видах справ. 2000 громадян були виправдані у кримінальних провадженнях за необґрунтованими звинуваченнями. Це 2000 доль, які не були зламані системою. Дякую тисячам адвокатів і інших співробітників системи БПД, які щодня проводять дуже важливу роботу – несуть впевненість у захищеності прав для тих людей, які 25 років не могли навіть сподіватися на справедливістьМіністр юстиції України Павло Петренко.

       24 квітня 2017 року пройшов тренінг з підвищення правової грамотності для адвокатів, які співпрацюють з центрами БПД та надають безоплатну вторинну правову допомогу. Також у навчанні прийняли участь представники Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД. Захід було проведено в рамках Програми «Покращення доступу до безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та жителям відділених районів Запорізької області». Ініціаторами навчання виступили Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH в Україні.

      2 Представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко опрацьовувала зі слухачами теми, що стосувалися нормативного врегулювання питань, пов’язаних з тимчасовою окупацією та збройним конфліктом на сході України, позиції Європейського суду з прав людини щодо питання відповідальності держави за дотримання прав людини на її території, яка фактично не контролюється органами держави та питання відшкодування шкоди, завданої в ході збройного конфлікту.

       Головний спеціаліст відділу з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Ігор Конєв розібрав з адвокатами та фахівцями центрів соціальні права внутрішньо переміщених осіб та механізм відновлення або призначення цих прав. Також було розглянуто питання, що стосувалося прав ВПО на пенсійне забезпечення: визнання інформації, що міститься в документах, виданих на тимчасово окупованій або неконтрольованій території; судова практика щодо пенсійного забезпечення мешканців тимчасово неконтрольованих територій; практика Європейського суду щодо пенсійного забезпечення в період конфлікту. Однією з найбільших проблем внутрішньо переміщених осіб є припинення та відновлення щомісячної адресної допомоги. Учасники тренінгу розібрали правові підстави припинення та повернення зазначених виплат.  3

       Питання, що стосувалися захисту персональних даних, принципів їх обробки, порядку доступу тощо було висвітлено адвокатам головним спеціалістом відділу правового та методичного забезпечення Управління з питань захисту персональних даних Ангеліною Макаркіною. Також фахівець поінформувала присутніх щодо повноважень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних та відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних.

     
  Радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Донецькій області Валерій Панченко на прикладах з власної практики роз`яснив слухачам тренінгу порядок вступу у спадщину на об’єкти, що розташовані на тимчасово окупованій території, аспекти відновлення втрачених документів, що видані державними та місцевими органами тощо, які розташовані на тимчасово окупованій території та особливості вчинення правочинів щодо майна, яке розташоване в зоні проведення АТО та Криму.

       Тренінг залишив по собі багато приємних вражень та корисної інформації, яка обов`язково стане в нагоді адвокатами системи БПД та фахівцям центрів під час захисту прав внутрішньо переміщених осіб.