назад

Корисна правова інформацію про норми споживання природного газу для побутових споживачів, які не мають лічильника газу у 2019 році

12327 листопада 2018 року Верховний суд України скасував дію норм споживання газу без лічильників, які були затверджені постановами Кабінету міністрів №203 і 204 від 23 березня 2016 року. Ці постанови визнані протиправними та нечинними з моменту їх прийняття, через порушення регламенту при затвердженні, а також відсутність будь-яких обґрунтувань і розрахунків. Тому в попередні періоди і зараз правомочними є норми, що діяли до 1 лютого 2016 року.

       У зв’язку з цим, з листопада 2018 року щомісячні обсяги споживання газу для побутових споживачів без лічильників розраховують вже з урахуванням зміни норм: 9,8 м. куб. на 1 особу для категорії «Плита газова, з централізованим гарячим водопостачанням», 18,3 м. куб. на 1 особу для категорії «Плита газова, без централізованого гарячого водопостачання».

       До листопада 2018 року діяли такі норми споживання газу без лічильників: 3,3 м. куб. на 1 особу для категорії «Плита газова, з централізованим гарячим водопостачанням», 5,4 м. куб. на 1 особу для категорії «Плита газова, без централізованого гарячого водопостачання».

       Це не перший випадок, коли постанова Кабміну про зменшення норм споживання відмінена судом через порушення регламенту при затвердженні, а також відсутність будь-яких обґрунтувань і розрахунків.

       Міністерство енергетики та вугільної промисловості України розробило й оприлюднило для громадського обговорення нові норми споживання газу для домогосподарств без лічильників. Цим документом пропонуються розділити норми в залежності від періоду споживання. В опалювальний сезон – більші норми, в неопалювальний – менші.

       Згідно з проектом, пропонується встановити норму споживання газу на одну особу для домогосподарств із газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ) на рівні 5,8 куб. м на період з квітня по вересень і на рівні 8,8 куб. м на період з жовтня по березень.

       Норма споживання для домогосподарств із газовою плитою і за відсутності ЦГВ і газового водонагрівача, в разі затвердження проекту постанови становитиме, 8,3 куб. м на квітень-вересень і 13,7 куб. м на жовтень-березень. У свою чергу споживання газу на одну особу для домогосподарств із газовою плитою і водонагрівачем пропонується закріпити на рівні 20 куб. м на період з квітня по вересень, 25 куб. м – на жовтень березень.

       На випадок відсутності централізованого гарячого водопостачання, норму споживання на одну людину для першої категорії домогосподарств пропонується закріпити на рівні 8,3 куб. м (квітень-вересень) і 13,7 куб. м (жовтень-березень). Проект постанови уже подано на розгляд Кабміну.

Що робити побутовим споживачам, які отримали рахунки за листопад-грудень 2018 року із збільшеними нормами споживання ?

       Рекомендуємо почекати затвердження нових норм споживання газу для домогосподарств без лічильників, оскільки вони мають бути меншими за ті, які діють після рішення Верховного суду України від 27 листопада 2018 року.

Щодо перерахунку обсягів споживання природного газу за попередні періоди, коли застосовувалися нелегітимні занижені норми

       В нижній частині рахунків за листопад –грудень 2018 року інформативно зазначена сума перерахунку за час дії норм, які були визнані незаконними рішенням суду більш ніж 2 роки. Втім, на сьогодні сума перерахунку за минулі періоди наведена в рахунках інформативно і не підлягає сплаті. Наявність цього боргу не є підставою для відключення споживача від постачання газу та для нарахування пені і штрафів.

       Листом від 26.04.2016 № 4125/16/7-16 НКРЕКП вже надавало роз’яснення з цього питання: відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» встановлено, що перерахунок вартості природного газу, спожитого населенням у період застосування норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», здійснюється в порядку, затвердженому Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. На сьогодні, Міненерговугілля України не затвердило такий порядок.

       При цьому, ні Кодексом газотранспортної системи, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493, а ні Кодексом газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494 не передбачено здійснення постачальниками природного газу відповідних перерахунків обсягів спожитого природного газу та процедури зведення балансів минулих періодів. Така процедура не може бути передбачена чинним законодавством, так як, вона буде в повній мірі протирічити Третьому енергетичному пакету ЄС.

       Крім цього, здійснення перерахунку вартості природного газу, пов’язаного із здійсненням перерахунку обсягів спожитого природного газу у період дії скасованої Постанови № 237, та виставлення побутовим споживачам природного газу додаткових рахунків (подвійної оплати), на думку Комісії, є незаконним та призведе до порушення прав побутових споживачів природного газу, зростання соціальної напруги у суспільстві, неузгодженості дій між Оператором газотранспортної системи, Операторами газорозподільної системи та постачальниками природного газу, а також порушення вимог положень Третього енергетичного пакета ЄС.

       Враховуючи вищевикладене, НКРЕКП рекомендує постачальникам природного газу утриматись від незаконних дій пов’язаних із виставлення побутовим споживачам рахунків, в яких вказуються донарахування обсягів спожитого природного газу минулих періодів у зв’язку із скасуванням Постанови № 237.»

        12 грудня 2018 року Кабінет Міністрів схвалив рішення перевірити всі облгази в країні. Для цього уряд рекомендував Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, разом із Міністерством енергетики, Міністерством регіонального розвитку, Міністерством соціальної політики, Антимонопольним комітетом і фіскальною службою сформувати робочу групу, до складу якої також увійдуть народні депутати України.

       Виходячи з наведеного, рекомендуємо побутовим споживачам почекати врегулювання даного питання з боку Кабінету Міністрів та не поспішати платити за новими рахунками.

Звертайтесь за правовою допомогою до:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. свободи, 115/8, тел (06153) 4-89-43, berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел.адреса:berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)