назад

Кожен громадянин має право на безоплатне отримання земельної ділянки

11До Новомиколаївського бюро правової допомоги ще у вересні 2017 року звернулися мешканці селища Новомиколаївка, які бажали отримати земельну ділянку у приватну власність.

       Відповідно до вимог Земельного кодексу України кожен громадянин має право отримати у власність земельні ділянки шляхом їх безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності (п. б ч. 1 ст. 81 Земельного Кодексу України).

       Згідно із положеннями ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:

  • для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
  • для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

       Земельний кодекс України встановлює, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання.111

       Фахівці Новомиколаївського бюро правової допомоги склали клієнтам заяву до Новомиколаївської селищної ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у приватну власність для ведення особистого селянського господарства, та допомогли отримати витяги графічних матеріалів з публічної кадастрової карти України.

       Громадянам довелось чекати більше року на рішення щодо виділення земельних ділянок, хоча вони мали всі необхідні документі.

       Не зважаючи на зволікання з боку селищної ради, завдяки кваліфікованій безоплатній первинній правовій допомозі у складанні звернень, вдалося отримати рішення на виділення земельних ділянок.

       Зовсім скоро клієнтки Новомиколаївського бюро правової допомоги зареєструють своє право власності на земельну ділянку і зможуть вести особисте селянське господарство.

За безоплатною правовою допомогою, роз’ясненнями законодавства та юридичними консультаціями звертайтеся до установ системи безоплатної правової допомоги:

  • Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77, скайп: pravovadopomogaZP, ел.адреса: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Вільнянське бюро правової допомоги – м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 5, vilnianske@legalaid.zp.ua, тел. (06143) 4-00-23
  • Новомиколаївське бюро правової допомоги – смт Новомиколаївка, вул. Соборності, 84, тел: (06144) 9-33-31, novomykolaivske@legalaid.zp.ua
  • Оріхівське бюро правової допомоги – м. Оріхів, вул. Покровська, 58, orikhivske@legalaid.zp.ua, тел: (06141) 4-31-54