назад
20.01.17

Кожен має право захищати своє життя і здоров’я від протиправних посягань

20170117 10160317 січня 2017 року у ході семінару для громадян, які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості, Надія Федориненко, заступник начальника Криничанського бюро правової допомоги, обговорила з присутніми тему права громадянина на захист свого життя та здоров’я.

«Держава спеціально створила правоохоронні органи, на яких поклала завдання захищати права та інтереси особи, суспільні інтереси, – зазначила Надія Федориненко. – Але Конституцією України передбачено також, що кожен громадянин має право, у разі необхідності, самостійно захищати свої права».

Фахівець бюро пояснила присутнім, що кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади. Дії, вчинені у стані необхідної оборони, якщо при цьому не було перевищено її межі, вважаються правомірними і не можуть бути підставою для притягнення особи не тільки до кримінальної, а й до цивільно-правової чи будь-якої іншої юридичної відповідальності. Надія Федориненко зазначила, що в ст. 36 Кримінального кодексу України перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту – тобто особа може понести відповідальність за умисне вбивство (ст. 118 КК України) та за умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень (ст. 124 КК України).

Положення про право на захист власного життя закріплено в статті 27 Основного Закону:«Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави – захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань».

Учасники семінару серйозно поставилися до запропонованої правником теми та задали у ході бесіди чимало уточнюючих запитань. На завершення семінару представник бюро правової допомоги роздала присутнім інформаційні буклети з відповідної тематики, які містять контактну інформацію Криничанського бюро правової допомоги та номер телефону Всеукраїнської телефонної гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103.

Криничанське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16. Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 08:00 до 17:00. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-68.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України -0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

{gallery}news/2017/01/20{/gallery}