назад
27.06.19

Кожен успішний кейс – «цеглина» у фундаменті розвитку відновного правосуддя

photo 2019 06 26 16 40 57За чотири місяці дії пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», що реалізується у шести регіонах України, є вже 31 успішний кейс. Про те, як проходить цей «пілот» на Миколаївщині, – наша розмова з директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Миколаївській області Наталією Гнатушею.

Пані Наталіє, скільки надійшло заяв про участь у програмі відновлення?

Вже є 13 заяв про участь у програмі. Підозрюваними у кримінальних провадженнях по цим справам є хлопці та дівчата віком від 14 до 18 років. У більшості випадках дії неповнолітніх кваліфіковано за статтею 185 Кримінального кодексу України – крадіжка. У двох випадках це легкі тілесні ушкодження – стаття 125 Кримінального кодексу України.

Розкажіть, будь ласка, про одну з типових справ.

В одному з кейсів підозрюваним є 15-річний підліток, у якого помер тато, а мама постійно зловживає спиртними напоями. Неповнолітній навчається в інтернаті. Він позбавлений батьківського піклування, належної уваги з боку матері. Незважаючи на це, хлопець добре вчиться, є старостою класу, один з найкращих учнів. Через скрутне матеріальне становище неповнолітній вкрав мобільний телефон, який продав, щоб мати кишенькові гроші.

Участь у програмі відновлення надала йому шанс виправити помилку, якої він припустився, та повернутися до нормального життя. Хлопець визнав свою вину, щиро вибачився перед потерпілим, пройшов програму ресоціалізації. Потерпілому матеріальну шкоду відшкодувала майбутня прийомна матір хлопця, якій неповнолітній запропонував повернути ці кошти з власного «літнього заробітку».

Що впливає на рішення регіонального центру про застосування або не застосування програми?

Рішення про застосування програми РЦ може прийняти лише після надходження від прокуратури заяви учасників кримінального провадження – неповнолітнього підозрюваного, його законного представника та потерпілої сторони, про участь у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину. Крім цього мають бути дотримані умови, визначені законодавством. Це вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості, наявність потерпілої сторони та визнання неповнолітнім факту вчинення злочину.

Скільки укладено угод про застосування програми відновлення для неповнолітніх?

У Миколаївській області укладено угоди у 7 справах. У роботі зараз знаходяться ще 5 кейсів. У цих справах неповнолітні працюють з психологами. За результатами зустрічей психологи готують рекомендації щодо заходів, які неповнолітні будуть проходити в рамках ресоціалізації. Важливо розуміти, що до кожної дитини необхідний індивідуальний підхід. Тому програма ресоціалізації у кожного неповнолітнього окрема. Це навчальні тренінги та заняття з психологом, відвідування різного роду спортивних гуртків, секцій, підліткових клубів, тощо.

Які справи є найбільш складними?

Я б сказала, що кожна справа складна по-своєму. Із 13 справ ми маємо 5, в яких потерпілі проживають в іншому регіоні, наприклад, це Одеська або Кіровоградська області. Відповідно процес медіації ускладнюється і затягується. Медіатор зустрічається спочатку з потерпілою стороною, потім з неповнолітнім та його законним представником, лише потім відбувається спільна медіація з обома сторонами. Важливо досягти згоди з кожним учасником цього процесу щодо дати та місця проведення спільної зустрічі. Але неповнолітні та їх законні представники часто не мають коштів приїхати в інше місто, адже пряме транспортне сполучення відсутнє, доводиться їхати через районний або обласний центр, а це значні фінансові витрати.

Також непростими є справи в яких потерпілий також неповнолітній, і його інтереси представляють мама або тато. Батьки дуже сильно впливають на медіацію, часто висловлюють тільки свою думку, не рахуючись з думкою дитини, або ж повністю нав’язують свою позицію неповнолітньому.

Гнатуша

Як, на вашу думку, змінилося життя неповнолітніх, які взяли учать у програмі відновлення?

Зараз на Миколаївщині ми маємо сім «історій успіху» відновного правосуддя, коли кожному із неповнолітніх – учасників програми було надано другий шанс, можливість обрати вірний напрямок у житті, яке лише починається.

Звичайно, кожна історія індивідуальна. Однак, варто зазначити, що для кожного неповнолітнього участь в рамках проекту створила унікальні передумови знайти свій шлях у житті, спробувати зрозуміти себе, свою мотивацію, поведінку, власні прагнення та переконання, визначити життєву мету та пріоритети.

З якими установами та організаціями, що займаються ресоціалізацією неповнолітніх, регіональний центр уклав меморандуми про взаємодію? Що, на ваш погляд, є запорукою успішної ресоціалізації неповнолітніх?

Регіональний центр уклав цілу низку меморандумів про взаємодію, зокрема – з філією Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області, Миколаївським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадськими організаціями «Світанок мрій» та «Миколаївська асоціація прийомних батьків», благодійним фондом «Любисток».

З огляду на вже набутий досвід роботи в рамках проекту, можна сказати, що головною запорукою успішної ресоціалізації неповнолітнього є ґрунтовна робота психолога. Якщо виникає довіра та взаємоповага між психологом та неповнолітнім, то неповнолітнього не потрібно переконувати в необхідності законослухняної поведінки. Він сам починає усвідомлювати справжню цінність наданої можливості «перезавантажити» своє життя, самостійно обрати правильні ключові життєві орієнтири.

Чи можна після чотирьох місяців застосування програми відновлення підбити проміжні підсумки?

Враховуючи, що цей проект є пілотним, саме проміжні результати його реалізації лягатимуть в основу вироблення загальної оцінки успішності. Вже сьогодні можна говорити про те, що проект має перспективу у своєму розвитку. І сім успішних справ є тому однозначним підтвердженням. Кожен такий кейс – це свого роду «цеглина» у загальному фундаменті розвитку відновного правосуддя в Україні.

Довідково. Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube