назад
05.03.18

Кожний затриманий біля Верховної Ради отримає гарантований державою захист

8364 arrstУ зв’язку з сутичками, які відбулися 3 березня 2018 року біля наметового містечка під Верховною Радою України, система безоплатної правової допомоги вживає вичерпних заходів для реалізації права кожного громадянина на захист та закликає до цього Національну поліцію.

Кожна людина, щодо якої застосовано затримання, адміністративний арешт або запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, має право на гарантований державою захист. Такий захист безоплатно забезпечить адвокат, призначений відповідним регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Негайно повідомити про затримання зобов’язана уповноважена службова особа, що здійснила затримання. Проінформувати про випадки затримання можуть також близькі родичі або члени сім’ї затриманих, зателефонувавши до єдиного контакт-центру системи за цілодобовим безкоштовним номером 0-800-213-103.

Протягом години з моменту реєстрації повідомлення про фактичне затримання кожній особі буде призначений адвокат, який не пізніше ніж за 2 години з моменту інформування має провести конфіденційне побачення із затриманою особою.

Система безоплатної правової допомоги покликана гарантувати кожній затриманій особі неупереджений, об’єктивний та справедливий процес досудового слідства та судового процесу.

Звертаємося до Національної поліції України із відкритою заявою з тим, аби забезпечити дотримання прав затриманих біля наметового містечка під Верховною Радою України осіб на захист та отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

zatrymannya

Координаційний центр з надання правової допомоги та Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві будуть додатково інформувати про перебіг подій.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Особа вважається затриманою не з моменту, коли складено протокол про затримання, а тоді, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд із уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою (ст. 209 КПК). Це має значення, оскільки затримана особа негайно звільняється, якщо протягом 72 годин із моменту затримання їй не вручено вмотивованого судового рішення про тримання під вартою (ст. 12 КПК). Тому необхідно запам’ятати час фактичного затримання, вимагати його фіксації у протоколі затримання і проінформувати про це адвоката.

До конфіденційного побачення з адвокатом затриманому бажано уникати будь-якого спілкування із працівниками органу досудового розслідування та не підписувати жодних документів. Затриманий має право не говорити нічого з приводу підозри проти себе, обвинувачення або у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання (ст. 63 Конституції України, ст. 18, 42 КПК). Відмова затриманого від адвоката не може бути прийнята, якщо за¬явлена у відсутності адвоката чи без надання можливості для конфіденційного спілкування з адвокатом.

ДОВІДКОВО

Координаційний центр з надання правової допомоги утворений Указом Президента України від 01.06.2012 № 374/2012 з метою формування в Україні ефективної системи безоплатної правової допомоги, забезпечення її доступності та якості, надання якої здійснюється на імплементації Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Забезпечення надання безоплатної правової допомоги, зокрема, у кримінальному процесі, забезпечують територіальні відділення Координаційного центру – регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Одним із видів безоплатної вторинної правової допомоги є захист від обвинувачення.

Відповідно до ч. 4 ст. 213 Кримінального процесуального кодексу України уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про це орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги. Пунктом 2 Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (далі – Порядок інформування), визначено, що суб’єкти подання інформації (органи поліції та інші органи, уповноважені здійснювати затримання) зобов’язані негайно після фактичного затримання особи повідомляти відповідному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відомості про особу, яку було затримано.

Регіональний центр протягом години з моменту реєстрації такого повідомлення призначає адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманій особі.

Призначений адвокат протягом години з моменту отримання доручення прибуває до такої особи для проведення з нею конфіденційного побачення.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+  тTwitter