назад

Кредити онлайн: що варто знати громадянам?

Мабуть, багато хто чув або бачив рекламу кредиту онлайн. А деякі навіть брали позику в таких компаній. До юристів системи безоплатної правової допомоги часто звертаються за роз’ясненнями стосовно діяльності установ, які надають «швидкі гроші». Тож, у черговому випуску «Правовий лікбез» на телеканалі «ATV» правник Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка надав важливі поради з цього актуального питання.

«Перш за все слід пам’ятати, що беручи кредит онлайн, ви укладаєте кредитний договір аналогічний тому, що можна укласти в банку. І хай вас не вводить в оману той факт, що ви нічого не підписуєте. Насправді, зайшовши на сайт онлайн-кредитування та створивши особистий кабінет, ви залишаєте свої персональні дані, підтвердивши їх за допомогою введення смс-коду. Таким, чином ви надаєте згоду на використання логіну та паролю особистого кабінету в якості аналога власноручного підпису», – наголосив юрист.

Наразі законодавством України передбачена можливість укладати договори за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем за згодою обох сторін, більше того він вважається укладеним в письмовій формі. Таким чином, фінансові компанії в онлайн режимі пропонують укласти договір, трактуючи його як електронний договір.

Мало хто читає умови кредитного договору, посилання на які, як правило, розміщені унизу головної сторінки, а не будучи обізнаним з ними, ви потрапляєте у кредитну пастку надвеликих відсотків і невигідних умов.

Тому перед тим, як звертатись за послугами до компаній, які пропонують кредити онлайн, зверніть увагу на нижчеперелічені нюанси:

  • перевірте інформацію про фінансову установу, яка надає кредит, у відкритих реєстрах – чи дійсно вона зареєстрована і чи не перебуває у стані припинення;
  • на сайті Національного банку України перевірте чинність ліцензії фінансової установи;
  • перевірте досвід, надійність кредитодавця, перевірте наявність судових спорів за участю вибраної Вами фінансової компанії;
  • зверніть увагу на умови договору позики/кредитного договору/ умов кредитування – вони можуть досить часто змінюватись;
  • оцініть вигідність кредиту – перерахуйте розмір регулярних платежів, відсотків і т. д.;
  • зверніть особливу увагу на відповідальність позичальника за кредитним договором – штрафні санкції, які нараховує кредитодавець за прострочення виконання зобов’язань.