назад

12705505 453651134825848 4624185080938910103 nФахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводять виїзний прийом в ліцеї з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги та правової обізнаності неповнолітніх.

29 лютого 2016 року головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк спільно з головним спеціалістом відділу попередньої роботи з клієнтами Ліною Чаплій провели виїзний прийом громадян у приміщенні державного навчального закладу «Кременецький професійний ліцей» (вул. Санаторійна, 1, м. Кременець).

До мобільного консультативного пункту за отриманням  безоплатної правової допомоги звернулося 7 неповнолітніх осіб, які є учнями даного навчального закладу. Більшість питань стосувалося правової відповідальності неповнолітніх. Зокрема, щодо настання кримінальної відповідальності за вчинення хуліганських дій, які призвели до пошкодження державного майна. У даному випадку фахівці місцевого центру роз’яснили неповнолітнім, що кримінальна відповідальність, відповідно до ч.1 ст.22 Кримінального кодексу України, настає з шістнадцятирічного віку, а в окремих випадках – з досягненням чотирнадцятиріччя, що передбачено частиною 2 даної статті.

Дітей-сиріт цікавило питання пільг при вступі до вищих навчальних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, згідно із Законами України «Про вищу освіту», «Про охорону дитинства» та «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачається першочергове зарахування такої категорії дітей до вищого навчального закладу та збереження за ними права на повне державне забезпечення в навчальних закладах при продовженні навчання до досягнення 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу.

Нагадуємо, що право на отримання безоплатної правової допомоги мають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти та діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї (згідно  ст. 12 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»).

До уваги громадян! Отримати безоплатну правову допомогу у Тернопільській області можна у трьох місцевих цетрах: Тернопільському, Чортківському, Кременецькому.  Адреси та контакті номери за посиланням.

Уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, та інші питання отримання такої допомоги, змін в законодавчій базі стосовно її надання, завжди можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).