назад

Кроки реформування медицини в Україні обговорювали з жителями Подільська

sim medicina 4Про проведення медичної реформи, про обрання сімейного лікаря та як укласти з ним декларацію – про все це йшлося під час право просвітнього заходу, який провели для відвідувачів Подільської міської бібліотеки (вул. Залізничників, 125) працівники Подільського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги. На зустрічі, яка відбулася 28 березня 2018 року в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!», зібралося чимало жителів мікрорайону залізничників.

Директор Подільського місцевого центру Сергій Мерзляков інформував присутніх щодо проведення реформ в медицині. Він повідомив, що у 2018 році перші зміни торкнуться первинної медичної допомогиЗ 2 квітня 2018 року стартує кампанія з підписання декларації з лікарем первинки — сімейним лікарем, терапевтом, педіатром.

Для більшої зручності присутні отримали інформаційні листівки з покроковою інструкцією щодо укладання декларації.

Директор центру звернув увагу, що пацієнт може обрати будь-якого лікаря в будь-якій лікарні, незалежно від прописки. До того ж, якщо пацієнта не задовольняє робота лікаря, він має право його змінити шляхом підписання декларації з новим лікарем. Попередня декларація автоматично анулюється.

sim medicina 5

Сергій Мерзляков зауважив, що Міністерство охорони здоров’я затвердило Порядок надання первинної медичної допомоги, який визначає список послуг ПМД, вартість яких компенсуватиме держава через Національну Службу Здоров’я України.

Згідно нього гарантовано пакет безкоштовних послуг сімейного лікаря, до яких входить:

  • діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєння, патологічних та фізіологічних (під час вагітності) станів;
  • супровід пацієнтів із хронічними захворюваннями;
  • надання невідкладної допомоги;
  • профілактика: вакцинація, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику;
  • консультації.

Сімейний лікар також може спостерігати за неускладненою вагітністю та здоровою дитиною, відповідно до вікових особливостей та потреб.

У пакеті первинної медичної допомоги пацієнти безкоштовно можуть отримати:

  • гематологічні дослідження;
  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • біохімічні й імунохімічні дослідження сироватки крові;
  • визначення рівня глюкози крові;
  • виміряти рівень загального холестерину;
  • аналізи сечі;
  • іструментальні методи дослідження;
  • електрокардіограма (ЕКГ) у стані спокою;
  • мікроскопія мокроти;
  • швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Сімейний лікар виписує рецепти, за якими можна отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків.

Реформування вторинної і третинної ланки медичної допомоги – спеціалізованої та високоспеціалізованої медицини відбудеться протягом 2019-2020 років. Міністерством охорони здоров’я будуть введені тарифи на їх послуги.

sim medicina 3

Начальник відділу правопросвітництва Наталія Заблоцька розповіла присутнім, чи будуть лікарі виїжджати на виклики до пацієнта, хто прийматиме пацієнтів, якщо лікар у відпустці та як буде розвиватися медицина на селі.

В продовження зустріч проходила в форматі запитань та відповідей.

По закінчення заходу присутні виразили вдячність фахівцям Подільського центру за надані консультації та роз’яснення. Особливу шану працівникам центру висловила пенсіонерка, яка двічі зверталась за правовою допомогою до Подільського місцевого центру та отримала кваліфіковану допомогу.

sim medicina 6

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.