назад

1Фахівці Регіонального та Першого запорізького місцевого центрів 16 та 17 червня 2016 року прийняли участь у тренінгу на тему:  «Міжвідомче реагування на ґендерно-обумовлене насильство: рекомендації щодо пакету базових послуг та стандартні операційні процедури для ключових секторів».

 

Організатором зазначеного заходу виступило представництво Фонду народонаселення ООН в Україні, одним з напрямків гуманітарної допомоги якого є забезпечення потреб жінок щодо попередження насильства по відношенню до них і домашнього насильства та надання необхідної допомоги постраждалим у випадку його вчинення. 

Як зазначив заступник представника ФН ООН в Україні Павло Замостьян, Україна наразі переживає найбільшу кризу, тому необхідно докласти якомого більше зусиль задля допомоги постраждалим. У ситуації збройного конфлікту на сході України очевидною стала необхідність звернути пильну увагу на ґендерно-обумовлене насильство (далі – ҐОН) шляхом зміцнення на місцевому рівні міжсекторальної взаємодії при виявленні та забезпеченні захисту постраждалих, зокрема з числа ВПО, а також для розширення доступу постраждалих до правових, медичних та соціально-психологічних послуг. Адже дві третини клієнтів, що звертаються за допомогою, є жінками, що постраждали через насильство. І вкрай необхідно допомогти їм пережити складну, трагічну ситуацію, вийти з неї достойно, почати жити новим безпечним життям.

Ірина Разуваєва, заступник директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, начальник управління праці та зайнятості, наголосила, що Департамент усіляко підтримує громадські ініціативи, що існують в регіоні. Завдяки подібним навчальним тренінгам з’являється можливість ознайомитися з кращім досвідом Європейських країн та країн Азії, поділитися успішними справами українських спеціалістів.

Спеціаліст з ґендерних питань Регіонального офісу ФН ООН для країн Східної Європи та Центральної Азії Нургуль Кіндербаєва зазначила, що проблеми, які виникають внаслідок ґендерного насильства неможливо вирішити, якщо використовувати лише ізольовані підходи, коли постачальники медичних, соціально-психологічних та правових послуг діють поодинці. Отже міжвідомче реагування на ҐОН призводить до підвищення рівня безпеки та надання підтримки жертвам насильства за допомогою ефективної, негайної та послідовної мережі послуг.

Представник Східноєвропейського інституту репродуктивного здоров’я Іонела Хорга ознайомила учасників тренінгу з самим розумінням ґендерно-обумовленого насильства, факторами, що збільшують ризики ҐОН, його впливами та наслідками. Присутні були ознайомлені з рекомендаціями щодо пакету базових послуг та із стандартними операційними процедурами для ключових секторів.

Олена Кочемировська, старший координатор з питань гуманітарного реагування ФН ООН в Україні нагадала присутнім про нормативні акти українського законодавства, що регулюють питання попередження насильства в сім’ї, протидії ґендерного насильства та  навела приклади успішних практик з досвіду допомоги жертвам ҐОН в України. Наприклад, Міжнародний благодійний фонд «Український фонд громадського здоров’я» за підтримки Міжнародної організації «Право на здоров’я» (HealthRight International) організували Центри підтримки «Право на здоров’я», соціальні квартири для вагітних жінок та молодих матерів у складних життевих обставинах, у перспективі – відкриття міні-центру матері та дитини, відділення Центру підтримки сім’ї та дітей.

Представник австрійської мережі притулків для жінок, мережі «Жінки проти насильства у Європі» Келлі Мішель Бланк на прикладах Австрії, Болгарії, Франції, Німеччини, Італії та Румунії поінформувала присутніх щодо проекту «IMPLEMENT» (Поліпшення міжвідомчої підтримки для жертв ҐОН у закладах охорони здоров’я європейських країн). Наприклад, в Австрії, завдяки цьому проекту було відкрито Групи захисту жертв, наявність яких, у всіх медичних закладах держави стала обов’язковою, бо передбачена положеннями федерального закону про заходи для жертв ҐОН у державній системі охорони здоров’я від 2010 року.

 

Нургуль Кіндербаєва роз’яснила учасникам тренінгу необхідність використання 18 Мінімальних стандартів запобігання та реагування на ґендерне насильство в умовах надзвичайних ситуацій, що засновані на передовій міжнародній практиці, включають в себе стандарти надання медичної та юридичної допомоги, психологічної та психосоціальної підтримки, регулюють питання захисту та безпеки.

 

З метою кращого розуміння процесу міжвідомчого реагування на ґендерно-обумовлене насильство Іонела Хорга разом з координатором з питань ҐОН Фонду народонаселення ООН в Україні Екатериною Крістесашвілі, провели тематичну гру для усіх слухачів тренінгу. Учасники мали змогу розробити план дій щодо запровадження скоординованого реагування на ґендерно-обумовлене насильство у Запорізькій області. Через те, що серед учасників були представники різноманітних державних та недержавних установ, механізми міжвідомчої координації та ефективного перенаправлення були розроблені для кожного з ключових секторів.


44

33

2