назад

Круглий стіл «Адвокатура: стан і перспективи»

1

На Рівненщині відбувся круглий стіл «Адвокатура: стан і перспективи» за участі заступника Міністра юстиції України Іванни Смачило, директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василя Овдіюка, начальника ГТУЮ у Рівненській області Оксани Сальчук, голови Ради адвокатів Рівненської області Сергія Удовиченка, членів Ради адвокатів та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Рівненської області.

Відкриваючи круглий стіл, заступник Міністра юстиції Іванна Смачило наголосила на особливій ролі адвокатури при здійсненні судочинства та забезпеченні конституційних прав громадян. На сучасному етапі, під час реформування судових та правоохоронних органів, є необхідність вносити зміни до законодавчих актів, які регулюють діяльність адвокатури та участі адвокатів при здійсненні захисту та представництва інтересів громадян у судах.

5

Голова Ради адвокатів Рівненської області Сергій Удовиченко зупинився на положеннях проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зауваживши, що на думку переважної більшості адвокатів положення законопроекту звужують обсяг прав адвокатів, нівелюють самостійність органів адвокатського самоврядування. Не відповідають вимогам сьогодення положення законопроекту щодо доступу до професії адвоката. Також дав високу оцінку системі БПД Рівненщини, відзначивши, що взаємодія органів адвокатського самоврядування та Регіонального центру сприяє залученню до надання правової допомоги висококваліфікованих адвокатів і підвищенню якості правових послуг.

7

Директор Регіонального центру Василь Овдіюк закцентував увагу присутніх на постійному розширенні кола суб’єктів права на безоплатну допомогу, що потребує більш активного залучення адвокатів для здійснення захисту та представництва інтересів громадян. Уже 261 адвокат Рівненщини внесений до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу і з 106 адвокатами укладені контракти на 2019 рік. 

Оксана Сальчук наголосила, що після підписання Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД, Радою адвокатів та ГТУЮ у Рівненській області значно активізувалася робота по підвищенню ділової кваліфікації надавачів правової допомоги: адвокатів, працівників системи БПД та юстиції, шляхом організації тренінгів, до проведення яких залучаються висококваліфіковані практикуючі фахівці з різних галузей права.

6

Учасники круглого столу дійшли пільної думки щодо необхідності активізації подальшої співпраці між адвокатами та системою безоплатної правової допомоги для забезпечення конституційних прав громадян. Також відзначили, що законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» портебує суттєвого доопрацювання і не може бути прийнятий у нинішньому варіанті.