назад
31.08.18

Круглий стіл на тему: «Реєстрація народження як запобіжник виникнення випадків безгромадянства»

    29 серпня 2018 року, благодійний фонд «Право на захист» за підтримки Агентства ООН у справах біженців у м. Києві проведено круглий стіл на тему: «Реєстрація народження як запобіжник виникнення випадків безгромадянства».
    Від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області участь у роботі круглого столу взяв заступник директора Регіонального центру Олександр Дегтяр.

    До роботи круглого столу долучились представники БФ «Право на захист», а також органів державної влади.
    Метою круглого столу було обговорення та знайдення можливих шляхів подолання системних проблем пов’язаних з реєстрацією народження. Представником БФ «Право на захист» було зазначено, що несвоєчасна реєстрація народження у подальшому є перешкодою для отримання паспортного документу особою і таким чином породжує виникнення випадків безгромадянства.
    Під час круглого столу Начальник управління державної реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції України Ірина Дубиківська розказала учасникам заходу про проект Міністерства по отриманню свідоцтв про народження дитини у пологовому будинку, мета якого – спрощення доступу осіб до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини.

    Також доповідач звернула увагу на проект «Я маю право», у рамках якого було створені групи із представників певних ОДВ, які виїжджали на місця, а саме у дитячі будинки, дитячі садочки та проводили реєстрацію народження на місцях.
    Учасники круглого столу обговорили питання реєстрації народження дитини, чиї батьки не мають документів, що посвідчують особу. Юрист БФ «Право на захист» зазначила, що реєстрація народження дитини має здійснюватися упродовж одного місяця. У випадках реєстрації народження після одного року необхідно надати медичне свідоцтво про народження, довідку про фактичне місце проживання та довідку про перебування дитини під наглядом медичного закладу.

  

  

 

 

 

 

 

    За підсумками тривалої дискусії вирішено провести додаткову зустріч із цього питання із зацікавленими органами державної влади та представниками громадськості. Додатково було обговорено, можливість звернення із листом щодо вищезазначеної проблеми до Міністерства соціальної політики, депутата комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, офісу Уповноваженого Президента України з прав дитини Адміністрації Президента України.
    У процесі інтенсивного діалогу учасники круглого столу обговорили можливі шляхи подолання системних проблем пов’язаних із реєстрацією народження, а також висловили сподівання на подальшу ефективну співпрацю.