назад

Круглий стіл «Права жінок, як основні права людини» відбувся у Бурині

KoM 2017 09 03 Buryn prava zinok17 березня з нагоди Міжнародного жіночого дня на базі Буринської районної державної адміністрації відбувся правопросвітницький захід у формі круглого столу на тему «Права жінок, як основні права людини».

У заході прийняли участь працівники Буринського бюро правової допомоги Віта ЗАЄЦЬ, Марія БОНДАРЕНКО, керівник апарату  райдержадміністрації Алла ГАЙДУКОВА, головний спеціаліст з питань правового забезпечення Альона МОЩЕНКО, начальник відділу фінансово-господарського забезпечення Ольга АНДРУСЕНКО та представники жіночих громадських об’єднань Буринщини.

У вступному слові Алла ГАЙДУКОВА відзначила: «Жінка завжди була охоронцем домашнього вогнища, матір’ю, уособлювала в собі ніжність, доброту і, разом з тим, була наполегливою, принциповою та рішучою. В кожну історичну епоху жінка відігравала свою важливу, особливу роль. Є багато прикладів, коли жінка ставала ключовим фактором у суспільстві, об’єднувала не поєднувані протиріччя, ставала справжнім лідером та досягала успіхів справах, які ставила на меті виконати. Тому необхідно поважати та дотримуватися прав жінок». Віта ЗАЄЦЬ розповіла присутнім, що права сучасної жінки закріплені у основному законі нашої держави – Конституції. У статті 24 відзначено – «Громадяни мають рівні права і свободи та є рівними перед законом», у статті  38 – «Кожен має право брати участь в управлінні державними справами», статті 51 – «Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка». Кожен має рівні права і обов’язки в шлюбі та ін. Держава забезпечує рівність чоловіка та жінки перед законом. Вони мають однакову цивільну правоздатність та однакові можливості для її реалізації. Забезпечується рівноправність при укладанні договорів та в управлінні майном, отриманні позик та інших форм фінансового кредиту. Держава гарантує рівне ставлення до чоловіка та жінки на всіх етапах судового розгляду. В Україні також діє ЗУ «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» метою якого є досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом правового забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації дискримінації за ознакою статі та застосування спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією і законами України.

KoM 2017 09 03 Buryn prava zinok

З метою забезпечення захисту прав жінки на міжнародному рівні в Економічній та Соціальній Раді ООН з 1946 р. діє Комісія із становища жінок. А у зв’язку з прийняттям Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок 1979 р. (Україна з 3 вересня 1981 р. є учасницею цієї Конвенції) – Комітет з ліквідації дискримінації щодо жінок. Присутні дійшли висновку, що необхідність подальшого правового регулювання у сфері захисту прав жінок ще зберігається, бо зберігаються ті причини, що обумовлюють виділення жіночого питання в самостійну проблему. Всі присутні отримали інформаційні матеріали з питань безоплатної правової допомоги.

Довідково:
Буринське бюро правової допомоги обслуговує місто Буринь та Буринський район.
Місце розташування: 41700, м. Буринь, вул. Першотравнева, 20

Телефон:(05454) 2-30-62, (05454) 2-10-70

e-mail: burynske@legalaid.sm.ua

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги України 0 800 213 1031