назад

Круглий стіл «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги» пройшов в Одесі

veb big13 листопада в приміщені  Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській областівідбувся круглий стіл на тему «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги».

Участь у круглому столі взяли: директор Одеського центру БВПД Світлана Клішина, Бондаренко Антоніна Леонідівна – програмний директор Української Фундації правової допомоги, Куценко Володимир Дмитрович – начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області, Кічмаренко Сергій Миколайович – голова Приморського районного суду м. Одеси, Чванкін Сергій Анатолійович – голова Київського районного суду м. Одеси, Коваль Василь Георгійович – суддя Апеляційного суду Одеської області, Бронз Йосип Львович – голова Ради адвокатів Одеської області, Толопіло Андрій Павлович – регіональний координатор уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області, Кравченко В’ячеслав Сергійович – заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби в Одеській області, Садовська Юлія Олександрівна – заступник директора Одеського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники ЗМІ та інші.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги Одеського центру БВПД Тітомер Євгенія презентувала програму – «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги»; ознайомила учасників круглого столу із Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, місією менеджерів із забезпечення якості надання БВПД, основними напрями роботи менеджерів з якості у 2014 році та ін.

Учасники круглого столу обговорили питання відбору адвокатів, залучених до надання безоплатної вторинної правової допомоги; зміни та доповнення до Закону України «Про прокуратуру» та Закону України «Про безоплатну правову допомогу»; питання зворотнього зв’язку між суб’єктами у сфері правосуддя та Центром БВПД; якість надання БВПД в Одеській області; питання взаємозв’язку між судовими інстанціями та адвокатами що надають БВПД; доступ до клієнтів безоплатної правової допомоги в місцях несвободи; співпраця з органами адвокатського самоврядування.

За результатами круглого столу досягнуто домовленості між суддівським корпусом щодо надання Одеському центру БВПД копій звукозапису судових засідань, в яких приймають участь адвокати БВПД, як одного з інструментів реалізації та моніторингу якості надання БВПД, а також можливості отримання інтерв’ю суддів стосовно якості надання БВПД адвокатами системи. Також було обговорено можливість оснащення судів м. Одеса та Одеської області персональним робочим місцем для адвокатів, які надають БВПД, із відповідною оргтехнікою. Учасники круглого столу від суддівського корпусу відзначили, що адвокати системи БВПД мають високий кваліфікаційний рівень та професіоналізм.

Також досягнуто домовленості з представниками Управління Держаної пенітенціарної служби в Одеській області стосовно механізму контролю кількості відвідувань підзахисних осіб адвокатами системи БВПД, прийнято рішення спільно  розробити документ відповідної форми.

Мета проведення круглих столів за визначеною тематикою у всіх регіонах – обговорення актуальних питань, які стосуються реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу; загальнонаціональної практики забезпечення якості надання БВПД та результатів відповідної роботи регіональних центрів БВПД, що тривала впродовж червня – жовтня нинішнього року; а відтак, у перспективі – забезпечення якості та доступності такої допомоги усім, хто її потребує, зокрема, через співпрацю з органами адвокатського самоврядування, правоохоронними органами, суддівським корпусом.

Круглий стіл організовано Координаційним центром у співпраці із Однським центром БВПД, Міжнародним фондом «Відродження», Американською асоціацією юристів Ініціатива з верховенства права та Українською фундацією правової допомоги.

Переглянути програму та список учасників заходу.

IMG 1689

IMG 1690

IMG 1693

IMG 1694

IMG 1695

IMG 1699

IMG 1702