назад

Круглий стіл з нагоди відкриття Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

krugliy-stil-3

Круглий стіл розпочався з доповіді директора Бердянського місцевого центру Бородатого Геннадія Віталійовича. Директор місцевого центру повідомив присутніх, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» на виконання наказу Міністерство юстиції України №967/5 від 02.07.2012 «Про затвердження Положення про центри з надання безоплатної вторинної допомоги» у Бердянськуі з 1 липня 2015 року розпочинає свою діяльність місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


Підставою для відкриття центру є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом, крім національного законодавства таке право закріплено у низці міжнародних зобов’язань України зокрема Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Наприкінці засідання круглого столу, після підведення підсумків зустрічі Бородатий Г.В.. повідомив, що місцевий центр за своєю суттю покликаний наблизити послугу з надання безоплатної вторинної правової допомоги до користувача цієї послуги. Фактично місцевий центр є зв’язковою ланкою між громадянином і державою з питань забезпечення конституційного права кожного на правову допомогу. 

Саме на рівні громад може вибудовуватися ефективна та стала система надання такої допомоги людям яка стане не просто номінальним сервісом, а й реально дієвим інструментом для посилення правової захищеності населення та подолання соціальної ізоляції. Громада виграє від створення системи безоплатної правової допомоги. Це послаблює соціальну напругу та підвищує авторитет місцевої влади. Розвиток системи слугує розв’язанню проблеми правового нігілізму, сприяє підвищенню правової культури громадян, позитивно впливає на формування правосвідомості людей, посилює правові можливості населення, а також підвищує довіру виборців до обраних представників влади. Для органів місцевого самоврядування це також можливість звільнити свій персонал від навантаження, пов’язаного із безпосереднім наданням правової допомоги. 

Центр буде знаходитися за адресою місто Бердянськ, вул. Шмідта, 20. Діяльність центру з надання безоплатної правової допомоги поширюється не лише на мешканців міста Берянська та району, а також на жителів Гуляйпільського, Куйбишевського, Пологівського, Приморського, Розівського та Чернігівського району Запорізької області. 

Перед присутніми виступив Начальник Бердянського міськрайонного управління юстиціі Запорізьської області Подопригорова Х.Г., з привітаннями відкриття такого центру, пропозиціями тісної співпраці міської ради з місцевим центром.