назад

Круглий стіл з нагоди відкриття Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

KS 8З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України. 



Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних впровадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». 

Відкритий у Мелітополі центр знаходиться за адресою вул. Леніна, 109. Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише районного центру, а й Василівського, Великобілозерського, Веселівського, Кам’янсько-Дніпровського, Михайлівського, Приазовського, Токмацького, Якимівського районів та міст Енергодар, Токмак Запорізької області, які обслуговує цей місцевий центр. Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвокати оплачує держава. 

Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у низці міжнародних зобов’язань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права. 

Круглий стіл у Мелітополі відкрив виконуючий обов’язки начальника головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Клименко Олег Степанович. Він презентував новий етап у забезпеченні безоплатної правової допомоги для населення, пов’язаний із представництвом їхніх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, починаючи із 01 липня 2015 року; 

Начальник Мелітопольського міськрайонного управління юстиції в Запорізькій області Булгаков Олександр Анатолійович повідомив про відкриття центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та про нові можливості для громади міста та районів, зокрема, соціально незахищених її представників, у захисті своїх прав через представництво інтересів у судах. 

Далі взяв слово Директор Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Шмиголь Олег Миколайович. Він розкрив напрямки діяльності місцевого центру, закликав для подальшої співпраці усіх суб’єктів надання правових послуг з метою захисту індивідуальних прав представників громади. 


Mel Press Konf 1

Mel Press Konf 3

Mel Press Konf 4

Mel Press Konf 5

Mel Press Konf 6

Mel Press Konf 7