назад

Круглий стіл з питань реалізації конституційних прав громадян

12 лютого з метою забезпечення реалізації конституційних прав учасників освітнього процесу, начальником відділу правопросвітництва та надання БПД Уманського МЦ з надання БВПД Наталією Сідлецькою та головним спеціалістом Вікторією Сіньковською прийнято участь у круглому столі з  роботодавцями, працівниками соціальної сфери та студентами. Захід відбувся у приміщенні УДПУ ім. П.Тичини.

Учасники обговорили питання щодо гендерної рівності жінок та чоловіків,  виявлення ознак булінгу в освітньому середовищі, гарантій офіційного працевлаштування випускників ВНЗ.

Фахівцями центру доведено до відома, що статтею 265 КЗпП України визначено відповідальність за порушення законодавства про працю посадовими особами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Присутнім наголошено, що легалізація зайнятості населення та заробітної плати на сьогодні залишається проблемним питанням. Одним з основних завдань – є виховання в суспільстві негативного ставлення до явища тінізації доходів. Погоджуючись на нелегальну роботу, найманий працівник власноруч позбавляє себе права на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюється пенсія, матеріальна допомога у разі настання безробіття, а також компенсації тимчасової непрацездатності.

Поінформовано про порядок отримання безоплатної правової допомоги та категорії осіб, які згідно ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають право на таку допомогу.

Наприкінці заходу поширено тематичні буклети системи БПД та забезпечено надання безоплатної первинної правової допомоги всім охочим.