назад
27.02.19

Круглий стіл з питань захисту виборчих прав громадян

22tratata27.02.2019 в рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та проведення інформаційної кампанії «Я маю право обирати!» Головним територіальним управлінням юстиції у Черкаській області за ініціативи Всеукраїнської громадської організації громадянської мережі «ОПОРА» у Черкаській області проведено засідання «круглого столу» з питань захисту виборчих прав громадян.

Участь у заході взяли представники Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України, Регіонального та Черкаського місцевого центрів з надання БВПД, окружних виборчих комісій Черкаської області, правоохоронних органів, судової влади та громадських організацій.

Під час заходу обговорені актуальні питання: розповсюджені правопорушення під час виборчого процесу; алгоритм дій, спрямованих на відновлення порушених прав; порядок реалізації права голосу під час виборів Президента України громадянами України, внутрішньо переміщеними особами та виборцями, які у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями не мають змоги проголосувати за зареєстрованим місцем проживання; підсудність адміністративних справ, пов’язаних з виборчим процесом, строки оскарження порушених прав, доведено до відома практику застосування судами України виборчого законодавства в частині відповідальності за адміністративні правопорушення з виборчих прав тощо.

Нагадаємо, що упродовж двох днів: 30 та 31 березня поточного року, місцеві центри системи БВПД області, як і в цілому по Україні, працюватимуть у черговому режимі з 09:00 до 17:00 години, з метою забезпечення права громадян на безкоштовне звернення до юристів по правову допомогу шляхом надання консультацій у режимі он-лайн.

22police

Завдання фахівців системи безоплатної правової допомоги під час виборчого процесу – допомогти громадянам реалізувати та захистити їхнє право на вільне волевиявлення. З цією метою, в межах інформаційної кампанії «Я маю право обирати», працівниками центрів у лютому – березні організовуються та проводяться інформаційні та правопросвітницькі заходи з питань виборчого права.

Для цілодобового доступу до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.