назад
21.06.18

КЦ ініціюватиме дискусію серед адвокатів та юристів щодо впровадження системи peer review

21.06.2018   visit to scotland (1)Координаційний центр з надання правової допомоги (КЦ) докладатиме максимум зусиль, аби найкращий світовий досвід та практики системи оцінювання рівня адвокатів та юристів – peer review – нарешті був упроваджений в правове поле України. Про це заявив директор КЦ Олексій Бонюк за підсумками візиту до Единбургу (Шотландія, Велика Британія). Він наголосив, що обговорення цієї потреби точиться ще з 2013 року, тож настав час і Україні долучитись до числа розвинених країн, де ця система або вже діє, або впроваджується. Серед країн, які використовують peer review (прим. – експертна оцінка адвокатських кейсів) як дієвий механізм – Велика Британія, Канада, Фінляндія, Китай та ін.

Під час ознайомчого візиту представники системи БПД зустрілися з фахівцями Шотландської ради з правової допомоги (Scottish Legal Aid Board – SLAB), Спілки правників Шотландії та відвідали установу, що здійснює peer review.

21.06.2018   visit to scotland (4)

 Серед питань, які вивчались та обговорювались: що таке SLAB та важливість її незалежності; як має працювати консультативна або наглядова Рада; як забезпечується якість правової допомоги в кримінальних справах, що розглядаються за повною або за скороченою процедурами, та ін. Окрему увагу учасники зустрічі приділили порядку виставлення оцінок адвокатам, вивченню матеріалів справ та опрацюванню статистичних результатів.

21.06.2018   visit to scotland (6)

«Саме 15-річний досвід peer review в цивільних та 6-річний у кримінальних справах ми вивчали з «творцями» цього механізму в Шотландії, мали можливість особисто пересвідчитись у дієвості механізму, спілкуючись з шотланськими соліситерами та адвокатами», – зазначив Олексій Бонюк.

Він поінформував, що згадану систему peer review утворюють відібрані на конкурсних засадах адвокати-оцінювачі, а Комісії із забезпечення якості формуються спільно органами адвокатського самоврядування, БПД та представниками громадянського суспільства.

«Peer review гармонійно взаємодіє з іншими елементами системи управління якістю: адвокатами-наставниками (найкращі з оцінювачів, які допомагають колегам, які не зовсім “успішно» пройшли peer review), тренінговими програми з підвищення кваліфікації (для колег, які не мали успіху за результатами peer review)», – розповів Бонюк.

21.06.2018   visit to scotland (5)

За його словами, система діє чітко, прозоро та зрозуміло: протягом кількарічного циклу оцінювачами вибірково вивчаються досьє (від 5 до 8 досьє) усіх юристів, що надають БПД, за результатами чого складаються звіти та виставляються оцінки (1, 2 – не пройшов, 3 і вище – пройшов). Кожен звіт переглядається Комісією із забезпечення якості.

«Результат такої системи peer review – стабільно висока якість правової допомоги, яка забезпечується через описаний проактивний механізм. Механізми скарг – це реактивний мезанізм, повністю виведений за межі цієї системи», – підкреслив голова КЦ.

Він подякував Офісу Ради Європи в Україні за підтримку в організації навчального візиту для фахівців системи БПД та анонсував проведення найближчим часом обговорення здобутого досвіду з метою імплементації найкращих світових практик у систему БПД України.

21.06.2018   visit to scotland (2)


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter