назад

03 helpНедуга близької людини — нелегке випробування для сім’ї хворого. А що робити, коли хвороба страшна, і на лікування необхідні великі кошти. Нажаль, українські реалії такі, що пацієнт, який стикається з онкологічним діагнозом, змушений думати не тільки про те, як успішно побороти хворобу, а й про те, звідки взяти на це гроші.

       На електронну адресу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області надійшов лист від жительки Запоріжжя, з питанням де і як можна отримати матеріальну допомогу на лікування онкохворої матері.

        Згідно статті 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям (далі – державна соціальна допомога) – щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї;

  • сім’я – це особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Права члена сім’ї має одинока особа;
  • малозабезпечена сім’я – сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї;
  • прожитковий мінімум для сім’ї – визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених   відповідно   до Закону України “Про прожитковий мінімум” для осіб, які відносяться до   основних соціальних і демографічних груп населення.

       Відповідно до пункту 2 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім¢ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Ураїни від 24 лютого 2003 року №250 державна   соціальна   допомога   призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.
        Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних   у   мм.   Києві   та   Севастополі   держадміністрацій, структурними підрозділами з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад (далі – органи соціального захисту населення) за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.

       У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги   приймають   виконавчі   органи сільських і селищних рад та здійснюють їх передачу відповідним органам соціального захисту населення. Зазначені виконавчі органи можуть визначати уповноважену особу для прийняття документів.

          У разі утворення об’єднаної територіальної громади заяви з необхідними   документами для призначення державної соціальної допомоги   приймаються   уповноваженими   особами,   що визначені виконавчими   органами об’єднаної   територіальної громади, та передаються відповідним органам соціального захисту населення.

        Для   призначення   соціальної   допомоги   уповноважений представник сім’ї подає органу соціального захисту населення такі документи:

  • заяву;
  • документ, що посвідчує особу уповноваженого   представника сім’ї;
  • декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї); довідку про наявність та розмір земельної частки (паю).

         Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

       Форми заяви, декларації про доходи та майно затверджуються Мінсоцполітики (пункт 6 вищевказаного Положення).

       Соціальна допомога призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи. У разі коли до заяви не додані всі необхідні документи, орган соціального захисту населення   повідомляє   уповноваженого представника сім’ї, які документи повинні бути подані додатково.

       Орган соціального захисту населення видає уповноваженому представнику сім’ї повідомлення про прийняття заяви та документів із зазначенням дати прийняття.
      Рішення про призначення соціальної допомоги або   про відмову в її наданні приймається органом соціального захисту населення протягом десяти календарних днів.

       Також, надання матеріальної допомоги може бути передбачено у колективному договорі підприємства, установи організації. Так, згідно статті 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» зміст колективного договору визначається сторонами в межах їх компетенції.

У колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:

  • нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій та ін.);
  • встановлення гарантій, компенсацій, пільг;
  • забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників …

        Крім того, доводимо до Вашого відома, що рішенням Запорізької міської ради від 25.12.2015 №9 затверджена «Міська комплексна програма соціального захисту населення міста Запоріжжя на 2016-2018 роки».

Зазначена програма передбачає направлення одиноких та інших тяжко хворих та безнадійно хворих громадян міста до благодійної установи ГОСПИС «Архангела Михаїла» для отримання медичного та соціального догляду.

З метою підвищення охоплення соціальною підтримкою незаможних верств населення при раціональному використанні бюджетних коштів заплановано два основних види допомоги: адресна допомога за особистими зверненнями тим сім’ям або окремим громадянам, які потрапили у важку життєву ситуацію, з урахуванням матеріального стану сім’ї та аналізу ситуації, яка склалася в родині.

Допомога за особистими зверненнями:

  • адресна грошова допомога;
  • матеріальна допомога тяжкохворим малозабезпеченим громадянам, що потребують лікування, яке дорого коштує;
  • екстрена матеріальна допомога громадянам, які потребують невідкладної натуральної і грошової допомоги.

Координацію та контроль за ходом виконання програми здійснює головний розпорядник бюджетних коштів – управління соціального захисту населення Запорізької міської ради.

Реалізацію програми здійснюють управління соціального захисту населення Запорізької міської ради та розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня:

  1. Запорізький міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (69032, м.Запоріжжя, вул. Рекордна, 9-а, факс: 236-90-17, тел. 236-98-20, e-mail: zp.gssp@ukr.netgssp@optima.com.ua);
  2. Запорізький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (69035, м. Запоріжжя, вул. Рекодна, 34а, E-mail: zmcsssdm@ukr.net);
  3. Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Олександрівському району (69063, м. Запоріжжя, вул. Дзержинського, 26, тел.(факс) 764-17-51, е-mail: govtuszn@ukrpost.ua);
  4. Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Заводському району (69009, м. Запоріжжя, вул. Аматорська, 56, тел/факс 236-59-41, е-mail: upsznzra@zp.ukrtel.net);
  5. Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Комунарському району (69104, м. Запоріжжя, вул.Чумаченка, 32, тел. 287-09-54/факс: 287-09-70, e-mail: kom_ozs@zp.ukr.net);
  6. Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Дніпровському  району 69096, м.Запоріжжя, бул. Вінтера, 14, тел/факс. 279-06-44, е-mail:  zap_len@mail.ru);
  7. Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському  району (69035, м.Запоріжжя, вул. Лермонтова, 14, факс: 236-33-99, е-mail: upszn_ordjo@ukr.net);
  8. Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Хортицькому району (69097, м.Запоріжжя, вул. Лахтинська, 4-б, тел/факс 277-06-88, е-mail: upszn_xor@ukr.net);
  9. Управління праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Шевченківському району 69068, м.Запоріжжя, вул. Чарівна, 16, тел/факс 65-01-51, е-mail:  ksn2000@ukr.net).

       Перелік благодійних організацій Ви можете переглянути на сайті Департаменту державної реєстрації за посиланням:

http://ddr.minjust.gov.ua/uk/410fd2e08c350aa28de7375f67249048/blagodiyni_organizaciyi/.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– м.Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua