назад

imagesВ квітні 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення №МЦ1-366  від 28.04.2017 адвокату Володимиру Валочкіну для представництва інтересів мешканці Вільнянського району в суді про визнання права власності в порядку спадкування.

       Під час надання правової допомоги адвокатом було з’ясовано, що 17.09.2015 померла тітка жінки, з якою вона постійно проживала. Після смерті родички залишилась спадщина у вигляді квартири.

       Племінниця, як спадкоємець звернулась з заявою про прийняття спадщини до Вільнянської державної нотаріальної контори Запорізької області. В зв’язку з неподанням заявником на спадщину документів про наявність родинних зв’язків зі спадкодавцем, нотаріусом винесено постанову про відмову в видачі свідоцтва про спадщину.

       Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

       За ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

       Відповідно до ч.3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

       Статтею 1274 ЦК України передбачено право на відмову від прийняття спадщини на користь іншої особи.

       Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року за № 7 розяснено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду з правилами позовного провадження.

       За таких обставин жінка звернулася з позовом про визнання права власності в порядку спадкування до Вільнянського районного суду.

       Завдяки професійним діям адвоката, який вступив у справу, безпосередній участі в ряді судових засідань, активній участі в дослідженні доказів по справі, позов було задоволено в повному обсязі.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся:

  • Перший запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх

телефони: (061) 764-60-77

електронна пошта: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua

  • Вільнянське бюро правової допомоги – м. Вільнянськ, пров. Поліграфічний, 10, тел: (0243) 4-00-23
  • Новомиколаївське бюро правової допомоги – смт Новомиколаївка, вул. Соборності, 84, тел: (06144) 9-33-31
  • Оріхівське бюро правової допомоги – м. Оріхів, вул. Покровська, 58, тел: (06141) 4-31-54