назад
04.09.18

Кияни дізналися як захистити себе та родину від домашнього насильства

IMG 0f82394bd37905995d8369949b6062ad VСаме на таку тему фахівцями Першого київського місцевого центру з надання БВПД проведена лекція-семінар під час сімейного фестивалю, який відбувся в місті Києві.

Під час заходу Директор Першого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Бурчак Леся розповіла присутнім про зміни у національному законодавстві у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, про перелік органів та установ, до яких можна звернутися у випадку проявів насильства та звернув увагу присутніх на перелік запобіжних заходів, що можуть бути застосовані до кривдника, а також про притягнення кривдника до кримінальної відповідальності у разі систематичних проявів насильства.

Начальник відділу правової інформації та консультацій Попович П.Б. проінформував  присутніх про діяльність місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги для забезпечення права громадян на правову допомогу, про загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО» а також про внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині віднесення до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті.

Було наголошено, що відповідно до змін у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» постраждалі від насильства мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка передбачає представництво їх інтересів у судах та інших державних органах.

Після завершення інформаційної частини лекції-семінару між учасниками виникла жвава дискусія, в ході якої було обговорено правомірність застосування заборони (обмежувального припису) перебувати разом кривднику і постраждалій особі в помешканні не залежно від права власності на нього; порядок оскарження обмежувального припису та перелік можливих місць тимчасового притулку для жертви насильства. Працівники центру відповіли на запитання присутніх, що стосувались подання заяв громадянами про випадки економічного насильства щодо неповнолітніх дітей, свідками якого вони стали.