назад
13.05.16

Київський адвокат добився звільнення підлітка від кримінальної відповідальності

Свєтлічний

20 лютого 2016 року, у День Героїв Небесної Сотні, біля потрощеного відділення «Альфа-банку» на Хрещатику журналістів було більше, ніж «активістів». Ті закривали обличчя балаклавами і називалися бійцями батальйону «ОУН». Але того ж дня «ОУН» заявила про свою непричетність до акції. Незабаром стало зрозуміло, що погром влаштували провокатори та люди, які повірили їм.

Серед них був 17-річний Сергій (ім’я змінено з етичних міркувань) з закарпатського міста Перечин. Хлопець з багатодітної родини, який закінчив 9 класів школи, приїхав до Києва у пошуках роботи. Не розуміючи, у що саме вплутується, він відгукнувся на заклик «захистити Україну». А замість цього опинився спершу серед розгромленого «Альфа-банку», а згодом і у Шевченківському районному управлінні поліції.

Як затриманий Сергій мав право на адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу. Регіональний центр з надання БВПД у місті Києві одразу після повідомлення про затримання Сергія видав доручення №705 від 20.02.2016 адвокату Ігорю Свєтлічному, і той взявся до справи. Приїхавши до управління поліції та провівши конфіденційне побачення із підзахисним, він зв’язався з його родичами та узгодив стратегію захисту, зустрівся з прокурором у цій справі, якій підтримує державне обвинувачення.

Сергієві інкримінували ч.2 ст.296 КК України (хуліганство, скоєне групою осіб). До суду його влаштували у Центр соціально-психологічної реабілітації дітей №1. Ігор Свєтлічний тим часом готувався до суду: збирав позитивні характеристики на хлопця та детально вивчав всі матеріали по справі. Підключилася і громадська організація «Айдар волонтерська допомога», яка була готова взяти Сергія на поруки.

Наближався суд. За інформацією, яка була в ГО, прокурор планував просити максимальне можливе покарання за правопорушення, скоєне Сергієм: обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років. Представники «Альфа-банку», які раніше не виставляли жодних матеріальних претензій, перед судом оголосили про збиток у 1,16 млн гривень.

Втім, адвокат Ігор Свєтлічний домігся того, що справу Сергія не розглядали, а кримінальне провадження закрили згідно з пунктом першим частини другої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України – у зв’язку зі звільненням від кримінальної відповідальності. Хлопця відпустили на поруки ГО «Айдар волонтерська допомога».