назад

561561651651Літня пора це найкращий період для пошуку сезонної роботи, але як правило у більшості випадків таке працевлаштування є нелегальне, тобто роботодавець не укладає ні договору з таким працівником ні оформляє трудової книжки, що несе за собою позбавлення соціальних гарантій.

Незадекларована праця завдає істотної шкоди працівникам, роботодавцям та державі загалом: працюючим особам можуть не надаватися передбачені законодавством про працю оплачувані відпустки, не виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності у випадку хвороби та інші соціальні гарантії, роботодавці за кожен випадок допущення до роботи неналежно оформленого працівника несуть фінансову, адміністративну, кримінальну відповідальність, а внаслідок недоплачених до бюджету податків та зборів, що мали би утримуватися з офіційної зарплати, обмежується можливість держави проводити активну соціальну політику у різних сферах державного управління.

Нелегальна зайнятість в Україні найчастіше проявляється у таких формах:

–економічна діяльність без державної реєстрації, тобто наймана праця без оформлення трудових відносин та/або приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати;

–підміна трудової діяльності цивільно-правовими відносинами;

–фіктивна самозайнятість.

Роботодавець і працівник діють згідно законодавства, а відповідно до них не будуть застосовуватися санкції, якщо вони оформили трудовий договір, роботодавець повідомив про працевлаштування особи державну фіскальну службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок.

У деяких випадках, зокрема коли певні роботи (послуги) не є характерними для даного підприємства, оформляються цивільно-правові договори. У цивільно-правовому договорі зазначається перелік робіт (послуг), конкретні строки їх виконання та вартість виконаних робіт (наданих послуг). Факт виконання робіт за договором обов’язково засвідчують відповідним актом виконаних робіт. Виконавець за цивільно-правовим договором отримує оплату не за процес праці, а за результат. Він не підпорядковується правилам трудового розпорядку і не претендує на соціальні гарантії, що гарантуються трудовим законодавством. Кожна зі сторін має право у будь-який момент розірвати договір. Проте якщо у цивільному договорі містяться елементи трудового договору, і це буде встановлено під час інспектування Управлінням Держпраці, то до відповідальних осіб також будуть застосовані санкції.

Вищезгадане питання обговорювалось під час проведення у Козівському районному центрі зайнятості семінару з роботодавцями і безробітними.

Для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

м. Бережани, вул. Банкова, 6;

смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.