назад
13.02.17

Легальна зайнятість – запорука захисту прав працівника

06022017 centr zainyatost

Сьогодні одним з важливих напрямів роботи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги є проведення правопросвітницьких заходів для різних верств населення. Особливо гостро постає питання правової підтримки безробітних. Клієнтами місцевих центрів зайнятості в переважній більшості є соціально незахищені верстви населення: малозабезпечені, учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, одинокі матері. Підвищення правової обізнаності та правової свідомості – перший крок до вирішення багатьох проблем. Провідну роль у наданні правових знань відіграють семінари для безробітних.

Так, фахівці Великобагачанського, Диканського, Миргородського, Оржицького, Чутівського, Чорнухинського, Шишацького бюро правової допомоги провели низку заходів для даної категорії громадян.

06 лютого 2017 року у Великобагачанському районному центрі зайнятості фахівці бюро та центру зайнятості провели семінар на тему: «Як оформити спадщину на житловий будинок за відсутності правовстановлюючих документів», в якому взяла участь головний спеціаліст Великобагачанського бюро правової допомоги Тетяна Лисенко. Захід проводився для осіб, котрі перебувають на обліку в центрі зайнятості, як безробітні та такі, що шукають роботу. Під час семінару Тетяна Лисенко роз’яснила присутнім окремі положення Закону України «Про нотаріат» та «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», що стосуються спадкування.

07 лютого 2017 року в Чутівському районному центрі зайнятості головний спеціаліст Чутівського бюро правової допомоги Анатолій Турчин та спеціаліст Чутівського РЦЗ Юлія Шейко провели семінар для безробітних на тему: «Перебування на обліку в РЦЗ. Легальна зайнятість». Цього ж дня відповідний семінар відбувся за участю спеціаліста Диканського бюро правової допомоги Людмили Маценко.07022017 seminarcentrduk

У ході семінару безробітнім розповіли про необхідність офіційного працевлаштування для забезпечення соціальних гарантій в трудових відносинах; акцентували увагу на організаційних засадах зайнятості. Окремо піднімалося питання нормативного регулювання оплати праці українців у 2017 році. Під час заходів фахівці бюро поінформували учасників про основні переваги офіційного працевлаштування, поняття трудового договору, порядок його укладення, обов’язкові умови такого договору, гарантії при його укладенні, зміні та припиненні. Також зосередили увагу присутніх на основних відмінностях трудового та цивільно-правовихдоговорів, які також досить часто укладаються із працівниками для виконання певної роботи разового характеру чи надання послуги.

07 лютого заступник начальника Чорнухинського бюро правової допомоги Жанна Шульга провела семінар в Чорнухинському районному центрі зайнятості для тимчасово безробітних на тему: «Укладення трудового договору». Під час виступу фахівець бюро звернула увагу на поняття трудового договору, строки укладення, умови, перелік документів, які необхідні для укладення трудового договору. Фахівець бюро також поінформувала, що працівник має право реалізувати  свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом  укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.07.02.20174ornyhizs1

Цього ж дня відбувся семінар в Миргородському міськрайонному центрі зайнятості для молоді на тему: «Що потрібно знати про охорону праці?». Головний спеціаліст Миргородського бюро правової допомоги Ірина Андрусяк роз’яснила присутнім про те, що потрібно знати під час укладення трудового договору та під час роботи щодо охорони праці, про права працівника щодо відшкодування шкоди у разі ушкодження здоров’я, порядок виплати та склад страхових виплат та інші питання, які стосуються охорони праці. У рамках співпраці з районними центрами зайнятості фахівцями системи БВПД Полтавської області проведено низку право просвітницьких заходів для учасників АТО.07.02.2017 myrgorodzs

06 лютого 2017  року головний спеціаліст Шишацького бюро правової допомоги Юлія Коваленко провела в Шишацькому районному центрі зайнятості плановий інформаційний семінар для військовослужбовців та учасників АТО, які перебувають на обліку як безробітні та особи, які шукають роботу на тему «Учасники бойових дій: статус і пільги».

07 лютого 2017 року, згідно графіку проведення спільних заходів, у приміщенні Оржицького районного центру зайнятості відбувся семінар для військовослужбовців та учасників АТО, які перебувають на обліку в Оржицькому районному центрі зайнятості на тему: «Захист прав учасників АТО: практика та законодавче поле» за участю начальника Оржицького бюро правової допомоги Ігора Рожка.07.02.17 seminarzcrojko

Під час проведення даних семінарів фахівці бюро розкрили наступні питання: хто і як отримує статус учасника бойових дій за участь в АТО, які пільги мають учасники бойових дій та члени їх сімей. Також присутніх ознайомили із змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо розширення кола осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, зі змістом роботи бюро правової допомоги, порядком надання безоплатної правової допомоги. Фахівці бюро акцентували увагу учасників, що відповідно до внесених змін до законодавства безоплатна вторинна правова допомога буде надаватися ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.

По завершенні семінарів для безробітних та учасників АТО фахівці бюро провели прийом громадян у рамках роботи дистанційних пунктів, куди за консультаціями звернулася значна кількість громадян з різноманітними правовими питаннями, на які кожен отримав компетентну відповідь. Фахівці бюро надавати консультації з різних галузей законодавства, як-то: спадкового, трудового сімейного, питань соціального захисту. Також всі особи, які звернулися до дистанційних пунктів, отримали інформаційні матеріали про послуги та роботу бюро правової допомоги Полтавщини.

За правовою допомогою Ви можете звернутися безпосередньо до бюро правової допомоги.

Великобагачанське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. В.Багачка, вул. Леніна, 19-А, тел. (05345) 91-426.

Чутівське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23.

 Диканське бюро правової допомоги знаходиться за адресою:: с-ще. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), тел. (05351) 9-73-53

Чорнухинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Чорнухи,вул.. Центральна,30, тел. (05340) 5-17-43.

Миргородське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Миргород, вул. Гоголя, 165, тел. (05355) 5-09-21.

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська,2, тел. (05352) 9-24-13.

Оржицьке бюро правової допомоги  знаходиться за адресою: с-ще. Оржиця, вул. Центральна, 22, тел. (05357) 9-18-47.Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103, який є безкоштовним із телефонів всіх мобільних операторів та стаціонарних телефонів.