назад

Лекція візуалізація з питань протидії булінгу відбулася у Регіональному центрі

5c3ce43b53e58

11 січня 2019 року до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області завітали учні групи ОІФ-22 комунального закладу Полтавський міський багатопрофільний ліцей №1 імені І.П. Котляревського.

Під час канікул юні ліцеїсти не лише відпочивають, а й змістовно проводять дозвілля, тому під час відвідин Регіонального центру їм розповідали про особливості булінгу в учнівському середовищі, як впоратися з цькуванням однолітків. Під час заходу учасники намагалися знайти та зрозуміти причини, що штовхають молодь до агресивної поведінки, розповісти як їм протистояти та захищатись.

Під час лекторію заступниця начальника відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру Юлія Козаченко розповіла учнями про те, що таке булінг, яким він буває, причини цього явища, хто є учасниками булінгу, хто найчастіше стає його жертвами, хто такі булери і що їх спонукає «булити» свою жертву та яка роль спостерігачів у цьому.

За словами заступниці начальника відділу, торік 67% українських дітей або були жертвами, або кривдниками, або свідками булінгу, за даними ЮНІСЕФ. Чверть із них безпосередньо зазнали цькувань. 48% цих дітей нікому не розповіли про пережите.

Не оминули поза увагою полтавських ліцеїстів і наявність законопроекту, який спрямований на протидію булінгу у навчальних закладах. Проект закону пропонує доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею, яка встановлює відповідальність за булінг, а також його приховування працівниками навчальних закладів. Потенційний розмір штрафу – до 200 неоподатковуваних мінімумів, тобто 3 400 гривень.

За її словами поки що це лише проект закону, проте наразі чинне законодавство передбачає відповідальність неповнолітніх за вчинення особливо тяжких злочинів у вигляді нанесення тілесних ушкоджень, відповідальність за які настає з 14 років, або катування, позбавлення волі, відповідальність за які настає з 16 років, а такі злочини часто вчиняються під час булінгу. Крім того, якщо діти які вчинили злочин не досягнули віку з якого наступає відповідальність, то таку відповідальність за них несуть батьки, які в свою чергу притягуються до неї за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов’язків.

Під час спілкування учні дізналися як їм діяти у випадках, коли вони стали жертвами булінгу, або якщо вони бачать як булять іншого. Окрім того фахівчиня Регіонального центру  повідомила про те, куди слід звертатися учням, якщо вони стали жертвами булінгу.

«Якщо дітям потрібна правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) слід звернутися до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України). Якщо дитині потрібна психологічна допомога необхідно звернутися на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111»,додала Юлія Козаченко.

Під час перегляду презентації, відеороликів, статистичних даних  учні дізналися як знайти вихід із ситуації, яка пов’язана з булінгом в учнівському середовищі.

«Головне, про що слід пам’ятати у випадку порушення ваших прав, а булінг є порушенням прав людини, це те, що про свою проблему слід говорити, а не замовчувати її. Це можуть бути люди, яким ви довіряєте, класний керівник, батьки друзі, психолог, адже з будь-якої ситуації є вихід і обов’язково вам протягнуть руку допомоги.», – підсумувала фахівчиня Регіонального центру.

Також учні дізналися про можливості загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та інформацію, яку можна знайти про свої права, задля того щоб їх захистити, в тому числі і про можливість ознайомитися з покроковою інструкцією Міністерства юстиції України, якщо дитина постраждала від булінгу.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки