назад

Лекцію у форматі «Школа життя» організували для чернівецьких школярів

470-1Розповіли дітям про їхні права, навчили, як протистояти булінгу, продемонстрували спецзасоби, які використовують під час роботи поліцейські і організували зустріч із українським захисником. Нетипова лекція відбулась 16 квітня 2019 року для дітей з порушенням слуху у Чернівецькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат №2.

Одночасно кілька спікерів спілкувались із майже півсотнею учнів молодших класів на різні теми, актуальні для дітей. Лекція незвична, тож жодних записів. Натомість: моделювання ситуацій, можливість випробувати як працюють спецзасоби, перегляд повчальних відеороликів, цікаві історії. Співорганізатор унікальної лекції Ярослава Заліско розповідає, що це вже втретє відбувається захід для дітей з порушенням слуху.

470-2

«Протягом півтори години часу діти отримують інформацію, яка знадобиться у житті: відстояти свої права, захистити себе, залишатись психологічно стійким у складній ситуації. Це направду унікальне поєднання, адже захід водночас патріотичний і правопросвітницький. Ми не випадково стільки уваги приділяємо патріотичному вихованню молоді, адже це питання – на часі. Спільно із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області та іншими партнерами будемо й надалі і в містах, і в селах організовувати подібні заходи», – розповіла голова громадської організації «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців Ярослава Заліско.

Оскільки завдяки законодавчим змінам у 2019 році з’явився новий якісний інструмент захисту прав дитини, то фахівці розповіли про це дітям.

470-3

«Випадки булінгу у навчальних закладах непоодинокі. Діти, не дозволяйте кривдникам ображати Вас! Пам’ятайте, що за булінг передбачена відповідальність, – зауважила начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька. – У разі, якщо кривдників кілька (тобто цькування вчинене групою осіб), то за булінг каратимуть штрафом (від 1700 до 3400 гривень) або громадськими роботами».

Досить часто булінг проявляється у вигляді психологічного тиску. Як відрізнити цькування від звичайної сварки? Як не дозволити емоціям у таких ситуаціях взяти верх? Про це із учнями спілкувалась психолог Чернівецького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Мудра.

470-4

Під час заходу школярі з порушенням слуху мали змогу побувати у ролі поліцейських. Щирі посмішки та позитивні емоції: вони випробовували такі спецзасоби як рації та камери (вмикали, вимикали, натискали кнопки). Старший інспектор сектора зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції в Чернівецькій області ДПП Анна Харена розповіла дітям не лише про їхні права, а й обов’язки. Нагадала, що у разі, якщо вони потребують допомоги, зокрема у випадках булінгу, варто звертатись по допомогу до поліцейських.

470-5

Про патріотизм та відвагу учням розповів військовослужбовець Юрій Гуцуляк, який на кілька днів повернувся до Чернівців із передової. Діти ставили багато запитань українському захиснику і подарували малюнки із надписом «Повертайся живим». Це зворушило військовослужбовця, він запевнив, що це справжні обереги і пообіцяв передати їх воїнам-захисникам.

За активність діти отримали «Паспорти прав дитини» від системи безоплатної правової допомоги та солодощі від волонтерів. Насамкінець колектив школи-інтернату спільно із вихованцями передали допомогу українським бійцям на передову.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).